Numarul locuintelor livrate in Romania este cel mai mic din Europa

Numarul locuintelor livrate in Romania este cel mai mic din Europa. Suntem sub media europeana si la stocul existent raportat la necesitatile pietei.
In prezent, avem 380 de unitati locative la mia de locuitori, fata de media europeana de 470 de locuinte la mia de locuitori.

La nivelul Uniunii Europene se receptioneaza anual in medie 4,8 locuinte la mia de locuitori, iar in tarile vecine Romaniei trei locuinte. Sunt insa state, precum Spania, unde se livreaza anual 15 locuinte noi la mia de locuitori, peste media europeana.

“In tarile din jurul nostru, Ungaria, Cehia, se receptioneaza annual undeva la 3,4 spre 4 locuinte la mia de locuitori. Inca mai avem mult de recuperat din punctul de vedere al ritmului de crestere a ofertei, si de aceea si piata constructiilor din Romania este pana la urma foarte atractiva”, a declarat Ioan Bejan, Director de Dezvoltare, Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Stocul existent in prezent in Capitala este considerat subdimensionat raportat la necesitatile pietei. Bucurestiul inregistreaza in prezent aproximativ 400 de locuinte la mia de locuitori, sub media europeana de 470 de locuinte.