Noul Program Operaţional Regional prevede fonduri de 720 de milioane de euro pentru Regiunea Vest

Noul Program Operaţional Regional (POR) are alocate fonduri în valoare de 720 de milioane de euro destinate proiectelor ce vor fi depuse din cele patru judeţe din Regiunea Vest (Hunedoara, Arad, Caraş-Severin şi Timiş), în creştere cu aproape 72% faţă de exerciţiul financiar precedent, 2007-2013.
Datele au fost prezentate miercuri primarilor din judeţul Hunedoara în cadrul seminarului “Caravana fondurilor europene”, organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Vest în vederea promovării noilor programe de finanţare, perioada 2014- 2020, în special pentru proiectele ce ţin de infrastructura publică.

“Intenţia noastră este de a grăbi pregătirea şi de a ajuta beneficiarii să înţeleagă mai bine mecanismele de finanţare. (…) Singurul program care are o abordare regională este Programul Operaţional Regional, care prezintă o alocare simţitor mai mare ca până acum, atât în valori procentuale, cât şi în cifre absolute, unde discutăm de o valoare de 720 milioane euro, faţă de 420 milioane euro, cât a fost în perioada actuală”, a declarat directorul executiv al ADR Vest, Sorin Maxim.

Acesta a menţionat că ghidurile de finanţare ale programelor nu au fost lansate încă, dar a apreciat utilitatea întâlnirilor cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene în sensul în care acestea pot să cunoască noile cerinţe pentru proiectele pe care intenţionează să le depună în viitor.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Dorin Gligor, a arătat că prin astfel de seminarii reprezentanţii administraţiilor publice locale şi judeţene pot să-şi contureze strategia de absorbţie a fondurilor disponibile în noile programe de finanţare.

“Pentru CJ Hunedoara, este importantă infrastructura de drumuri judeţene, cum este cazul drumului dintre localităţile Ilia şi Geoagiu, paralel cu autostrada. De asemenea, este necesară modernizarea drumului judeţean care face legătura între localităţile Sântuhalm-Hunedoara-Călan. Vrem să accesăm fonduri şi pentru punerea în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei”, a spus Gligor.
Potrivit acestuia, Guvernul va trebui să găsească o soluţie în ceea ce priveşte cofinanţarea proiectelor cu finanţare europeană, pentru ca administraţiile locale să nu fie nevoite să apeleze la împrumuturi. AGERPRES