Noul ambasador al Germaniei în România a mers la Cluj-Napoca în prima sa vizită în afara Capitalei

Noul şef al misiunii Republicii Federale Germania în România, Cord Meier-Klodt, a făcut joi, la Cluj-Napoca, prima sa vizită în afara Capitalei, în calitate de ambasador.

Diplomatul german a afirmat, după întrevederea avută cu prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, că regiunea este una importantă pentru dezvoltarea relaţiilor româno-germane. Meier-Klodt a subliniat că dezvoltarea învăţământului profesional dual din România, în susţinerea căreia sunt implicaţi şi oameni de afaceri germani din Transilvania, ar trebui să rămână o prioritate pentru ţara noastră.

Clujul este un oraş internaţional, multicultural şi multilingvistic, este un oraş tânăr – iar acest lucru este foarte important – cu aceste universităţi extraordinare, este şi un hub industrial şi are o importanţă nu doar pentru oraş, ci şi pentru întreaga regiune. (…) Cu domnul prefect am vorbit foarte mult despre dezvoltarea învăţământului profesional dual. Eu spun că acest tip de învăţământ este cel mai important pilon al succesului economiei germane. La noi 80 de procente din economia mare se bazează pe IMM-uri. De aceea credem că exportarea acestei idei va fi binevenită şi pentru partenerii noştri cei mai buni“, a spus ambasadorul.

El a precizat că dezvoltarea învăţământului dual nu înseamnă că întreprinderile germane din Transilvania şi din România sunt orientate doar către dezvoltarea unor activităţi care implică munca manuală. “Mulţi oameni nu ştiu că majoritatea companiilor germane din zonă fac şi cercetare şi dezvoltă afaceri la nivel înalt. Firmele nu au activităţi doar în zona muncii manuale, ci şi a industriei de top. Şi vrem să dezvoltăm aceasta”, a spus Meier-Klodt.

Diplomatul german are şi o legătură personală cu Clujul, acesta fiind oraşul în care a studiat, în ultimele luni, limba română, pe care o consideră destul de dificilă, dar în acelaşi timp bogată şi frumoasă. “Această vizită a fost o coincidenţă foarte plăcută, pentru că oraşul Cluj este şi primul loc unde am venit în calitatea mea de ambasador al Germaniei. Limba română este destul de dificilă, dar eu cred că este o limbă foarte frumoasă şi bogată. Trebuie să spun că este nu doar o obligaţie, ci şi o plăcere să o învăţ”, a spus diplomatul german.

Cord Meier-Klodt a fost primit pe 17 ianuarie de preşedintele Klaus Iohannis la palatul Cotroceni, cu prilejul înmânării scrisorii sale de acreditare semnate de preşedintele Joachim Gauck, diplomatul german începându-şi astfel, în mod oficial, mandatul de ambasador al Republicii Federale Germania în România. AGERPRES