Noi precizari despre pachetul de legi privind reforma in justitie

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei Mihai Eftimescu a prezentat, in cadrul seminarului “Justitia romana intre retorica politica, asteptarile cetatenilor si cerintele externe”, o serie de elemente care stau la baza pachetului legislativ privind reforma in justitie, pe marginea caruia Guvernul urmeaza sa-si asume raspunderea in Parlament.
Potrivit secretarului de stat, actuala componenta a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in speta schema de functionare care presupune prezenta la sedinte a reprezentantilor Consiliului, deci absenta din teritoriu, este de natura sa prejudicieze activitatea acestora in instantele din care fac parte. Mai mult, a aratat el, pozitia reprezentantilor CSM este destul de ambigua, in conditiile in care in sase ani de mandat se indeparteaza de problemele de resort. De aceea, o modificare a cadrului legislativ presupune stabilizarea membrilor CSM la sediul Consiliului.

Pe de alta parte, in noua legislatie se urmareste asigurarea unei mai mari independente a magistratilor in combaterea fenomenului coruptiei “care ne-a sufocat”, a spus secretarul de stat. Mihai Eftimescu a mentionat ca in pachetul legislativ nu exista nici o masura impotriva independentei judecatorilor. La acest capitol exista o singura “interventie”, care propune generalizarea concursului pentru posturile de conducere. Aici au fost introduse anumite criterii de evaluare noi, intre care cunoasterea unei limbi straine si a tehnicilor de calcul.

Secretarul de stat a precizat ca etapele modificarii pachetului de legi au fost afisate pe internet. Cu toate acestea, a spus Mihai Eftimescu, unii judecatori “obstructionati de propria ignoranta” au luat cunostinta despre acest pachet legislativ sub forma de zvonistica, in conditiile in care nici nu au deschis vreun calculator. Ceea ce ar putea fi interpretat ca o lipsa de independenta, a aratat Mihai Eftimescu, este acea prevedere care propune posibilitatea initierii de catre ministrul justitiei a unei proceduri de inlocuire a procurorilor generali. “Aceasta este o procedura care se poate initia doar in anumite conditii, care implica, intre altele, un raport de activitate, o dezbatere publica, vointa sefului statului”, a adaugat el.

Secretarul de stat a conchis ca “pretul asumat” pe marginea pachetului de legi este platit de Guvern prin intermediul Ministerului Justitiei, care isi asuma raspunderea pe marginea acestui demers legislativ.