Nicolae Robu caută bani pentru renovarea Sinagogii Cetate

Sinagoga comunităţii evreieşti, ridicată în Cetatea Timişoarei în stil maur, în urmă cu un veac şi jumătate, va fi reabilitată de Primăria Timişoarei, deoarece se află într-o avansată stare de degradare şi nimeni nu a reuşit, până acum, să afle fondurile necesare.

‘Sinagoga Cetate este un monument remarcabil al Timişoarei şi îmi doresc să o reabilităm, mai ales că se află într-o zonă care va creşte ca interes pentru timişoreni şi pentru turişti, o dată ce strada pe care este amplasată, Mărăşeşti, va deveni pietonală (în câteva săptămâni, n.r.). Voi discuta cu specialiştii despre modul în care Sinagoga poate fi reabilitată’, a declarat presei, miercuri, primarul Nicolae Robu.

Comunitatea evreilor a ridicat trei sinagogi în Timişoara: Cetate (1864-1865), Fabric (1899) şi Iosefin (1910), atunci când numărul iudeilor era mai mare. O dată cu trecerea timpului, mulţi dintre jidovi au plecat în Israel, iar din miile de etnici au rămas circa 300 evrei în vârstă, şi alţi circa 400 care fac parte din familiile lor. Reducerea numărului lor a redus posibilităţile financiare de întreţinere a lăcaşurilor lor de rugăciune, acestea s-au deteriorat, iar unica sinagogă în care se mai poate intra este cea din Iosefin, în care se mai oficiază câte vreun botez sau se spun psalmi cu prilejul puţinelor lor sărbători de peste an.

Sinagoga Cetate a fost construită folosindu-se planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann. Faţada are două turnuri şi placaje cu plăci din mozaic de diverse culori, predominând albastrul, oferind o cromatică plăcută. Sinagoga a primit în 1886 şi o orgă.

Ultimele rugăciuni când imensa sală era plină de credincioşi s-au auzit în anii ’90, după Revoluţie. Când Filarmonica ‘Banatul’ a rămas fără sală proprie de spectacole, la începutul anilor 2000, autorităţile locale au semnat un contract de comodat cu Comunitatea Evreilor din Timişoara, care şi-a dat acceptul ca instituţia de cultură să poată susţine concerte în Sinagogă, cu condiţia de a nu se programa, în nicio împrejurare, piese din repertoriul lui Richard Wagner, considerat compozitorul preferat al lui Hitler. Atunci au existat şi primele încercări timide de restaurare a spaţiului, dar cum Filarmonica şi-a recăpătat sala, sinagoga a rămas din nou pustie, lăcaş pentru porumbeii ce-şi află aici adăpost pe timpul iernii. AGERPRES