Mureş: punct final pentru proiectul de management al traficului finanţat de autorităţile regionale din Flandra

Proiectul “Construirea capacităţii instituţionale pentru managementul traficului în judeţul Mureş”, sprijinit de autorităţile regiunii belgiene Flandra, a fost încheiat, marţi, printr-o conferinţă la care au participat şi oficiali guvernamentali din Belgia, precum şi ai promotorului Arcadis Gedas Antwerpen.

Proiectul a fost finanţat în cadrul Programului de Cooperare între Flandra şi Europa Centrală şi de Est, a costat 172.589 de euro, din care 89.949 de euro din partea guvernului flamand, 27.356 de euro reprezintă co-finanţarea promotorului flamand Arcadis Gedas Antwerpen şi 60.285 de euro constituie co-finanţarea CJ Mureş.

În cadrul proiectului a fost realizată o monitorizare a traficului şi efectul asupra reţelei de drumuri din judeţul Mureş pentru a se cunoaşte situaţia reală a traficului rutier pe drumurile judeţene şi în principalele oraşe din judeţ, dar şi pentru crearea unui model de trafic utilizând reţeaua de drumuri din judeţul Mureş. Un alt scop al proiectului a fost menţinerea riguroasă a sarcinilor de trafic suportate de drumuri şi poduri pe secţiuni bine determinate şi posibilitatea de a pune la dispoziţia participanţilor la trafic a datelor referitoare la starea drumurilor pe porţiuni (practicabil, impracticabil, lucrări pe anumite tronsoane de drum).

BProiectul şi-a propus să se concentreze pe investigarea traficului, prin cercetarea fluxului de trafic, pe construirea unui model de trafic pentru evaluarea reţelei rutiere existente şi planificate în judeţul Mureş, precum şi pe crearea unui nou sistem de clasificare pentru reţeaua de drumuri, care să fie utilizabil în sistemul european. În cadrul acestui proiect a fost achiziţionat un soft performant, care oferă perspective de utilizare în proiectarea drumurilor, s-a reuşit crearea unui model de trafic 2010, dar şi a unui model de trafic pentru anul 2020. Pe baza datelor obţinute în urma implementării proiectului, se va face o nouă clasificare a drumurilor judeţene, întrucât ultima clasificare a fost făcută în 1968.


Prin noua clasificare a drumurilor, CJ Mureş va beneficia de un punctaj mai mare în cazul cererilor depuse pentru accesarea fondurilor europene, care vizează infrastructura rutieră. Memorandumul de înţelegere pentru implementarea proiectului a fost semnat în luna ianuarie 2009, între Consiliul Judeţean (CJ) Mureş, prin preşedintele Lokodi Edita Emoke, şi compania Arcadis Gedas Antwerpen Belgia, prin Dirk Lauwer. AGERPRES