Municipiul Zalău este în top la capitolul reciclarea deşeurilor

containere.jpgFiecare locuitor din Zalău colectează circa un kilogram de deşeuri reciclabile lunar, de aproximativ trei ori mai mult decât media cantităţilor de deşeuri de ambalaje colectat la nivel naţional, potrivit precizărilor făcute luni, într-o conferinţă de presă, de primarul Radu Căpîlnaşiu.

“Suntem în top în ceea ce priveşte colectarea selectivă. Suntem undeva la kilogram pe persoană, pe lună, în ceea ce înseamnă aceste deşeuri reciclabile, ceea ce înseamnă undeva cam de trei ori mai mare cantitate decât media pe ţară. (…) În 2014, din municipiu, au fost trimise spre reciclare aproximativ 1.000 de tone de deşeuri de ambalaje. Am putea spune, comparativ cu 2008, că s-a dublat această cantitate, 2008 fiind anul de referinţă, din care s-a implementat acest sistem de colectare selectivă. În prezent, practic, locuitorii au acces la sistemul de colectare a deşeurilor în mod separat prin 262 de containere colorate, cu inscripţii pentru diferitele sortimente”, a declarat Radu Căpîlnaşiu

Conform studiului de analiză a compoziţiei deşeului menajer în România, realizat de Eco-Rom Ambalaje, o persoană din mediul urban colectează separat 0,4 kg de deşeuri de ambalaje în fiecare lună.
Sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje a fost introdus în Zalău acum şapte de ani, printr-un parteneriat încheiat între Primăria Municipiului Zalău, Eco-Rom Ambalaje şi compania de salubritate Ave Sălaj Ecoserv.

Directorul operatorului de salubritate, Cristian Taloş, a menţionat, în cadrului aceleiaşi conferinţe de presă, că cea mai mare problemă cu care se confruntă compania sunt aşa numiţii “scormonitori” sau “răscolitori în deşeuri”, persoane care răscolesc şi împrăştie deşeurile de la punctele de colectare.

“Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm sunt “răscolitorii în deşeuri”. (…) Din 2013, am început un proces de modernizare a punctelor gospodăreşti. Am modernizat până în prezent un număr de 41 de puncte gospodăreşti. Ne propunem ca în 2015 să mai modernizăm 17 puncte. Eu spun că aspectul s-a schimbat foarte mult, îngreunează mult munca “scormonitorilor”, dar încă mai avem de lucrat la partea de depozitare”, a declarat Cristian Taloş.

Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, apreciază, totodată, că împrăştierea gunoiului poate crea şi probleme de sănătate. “Cred că ar fi responsabilitate fiecăruia să sesizeze Poliţia Locală în momentul în care sunt astfel de “scormonitori”, astfel încât să acţioneze rapid, cu confiscarea deşeurilor, mai mult, pentru a elimina riscurile de răspândire a infecţiilor, molimelor. În momentul în care vedem gunoaiele împrăştiate peste tot, e clar că ne gândim şi la astfel de aspecte, nu numai la aspectul vizual”, a afirmat Radu Căpîlnaşiu.

Acesta a adăugat că cei care scot din punctele de colectare deşeurile reciclabile comit un furt, în condiţiile în care, acestea aparţin deja operatorului de salubritate, conform contractului încheiat cu municipalitatea. AGERPRES