Municipiul Sighetu Marmaţiei îşi propune să devină pol turistic transfrontalier

Cum turismul poate deveni motorul cel mai viabil de dezvoltare a municipiului Sighetul Marmaţiei, autorităţile locale încearcă să găsească soluţii tot mai eficiente de promovare şi dezvoltare a turismului sigheţean. În acest scop a fost organizată recent o întâlnire la care au fost invitaţi aleşi locali, reprezentanţi ai instituţiilor culturale şi principalii operatori turistici din oraş.

Întâlnirea s-a dovedit a fi un adevărat ‘brain-storming’, deoarece au fost lansate idei şi soluţii inedite care să atragă turiştii în capitala Maramureşului Istoric. Consilierul local Cristian Fernea a vorbit de necesitatea valorificării imensului patrimoniu cultural şi turistic al municipiului prin mini-circuite turistice: circuitul bisericilor, circuitul muzeelor, circuitul monumentelor istorice.

De asemenea, alesul sigheţean a explicat că e important ca turistul ajuns în faţa unui monument istoric să poată găsi acolo toate datele despre construcţie fie sub forma unor pliante sau a unor plăci informative. Agenţii economici din zona turismului au explicat că sunt importante evenimentele locale, deoarece pot fi valorificate şi de zona administrativă şi de cea privată.

În acest sens, primarul Eugenia Godja a explicat ca în viziunea sa e nevoie de două festivaluri, unul vara şi unul iarna – Festivalul Datinilor Populare şi, tot pentru a recrea aerul interbelic al Sighetului s-a discutat de “reactivarea” fanfarei. Pe lista de sugestii a fost şi organizarea unui festival al localităţilor bazinului Tisei superioare care să prindă simultan localităţile din aria Maramureşului Istoric din dreapta şi din stânga Tisei, având ca centru Sighetu -Marmaţiei, “Unitate Teritorială de Planificare” pentru această zonă. Astfel de întâlniri vor continua, deoarece se doreşte elaborarea unui plan coerent de măsuri şi întâlniri, şi de implicare a cât mai multor ONG-uri şi agenţi economici.