Municipiul Caransebes va avea un centru civic nou

Edilul Caransebesului, Marcel Vela (foto), a semnat un contract prin care vechiul centru civic al orasului va primi o fata noua.
Executantul este o firma germana de reamenajare urbanistica, iar un accent deosebit se va pune asupra reabilitarii centrului istoric al municipiului. Aici, in mijlocul orasului, exact ca si la Cluj, au fost descoperite ruinele unei biserici medievale precum si urmele unei asezari umane. Este cunoscut faptul ca municipiul Caransebes este presarat cu urme si vestigii de pe vremea stapanirii romane, vechiul nume al orasului fiind Tibicus.

Potrivit primarului Marcel Vela, pana in februarie 2006, germanii s-au angajat sa efectueze un studiu de prefezabilitate, care va fi depus spre dezbatere publica si aprobarea Consiliului Local. Studiul va contine de fapt doua propuneri diferite pentru amenajarea peisagistica a zonei centrale si a ruinelor bisericii medievale din acest perimetru. Dupa ce locuitorii vor alege una din variantele propuse, germanii vor trece la intocmirea studiului de fezabilitate ce urmeaza sa primeasca si acordul Consiliului Local Caransebes.

Penultima faza, preconizata sa se desfasoare pana in luna septembrie a anului 2006, este realizarea proiectului tehnic al intregii amenajari. In ceea ce priveste fondurile necesare pentru sustinerea lucrarilor, primarul Vela spune ca se va apela fie la programe de finantare europene, emiterea de obligatiuni, credite sau chiar din bugetul propriu al municipiului. Un proiect indraznet este descoperirea Canalului Ieruga, canal ce transporta apa curata inspre statiile de pompare si care cum e afla sub pavajul pietii centrale. Noul canal va fi prevazut cu dale de beton artistice si va avea cel putin trei poduri din fier forjat.