Municipiul Botoşani a marcat Ziua Mondială a Mediului

primaria bt.jpgZiua Mondială a Mediului, sărbătorită în fiecare an la data de 5 iunie, a fost marcată şi în acest an la Botoşani printr-o serie de acţiuni de protejare a mediului organizate în parteneriat cu Primăria Botoşani.

Programul acestor acţiuni a început la finele lunii mai şi a cuprins seminarii, acţiuni de salubrizare a mai multor zone din oraş, concursuri, simpozioane, toate având ca partener Primăria Botoşani care le-a susţinut financiar.

Acţiunile s-au desfăşurat astfel:

Prima acţiune a avut loc pe data de 22 mai şi a fost organizată în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă OPTIM Botoşani unde municipalitatea a alocat 1000 lei pentru premii şi achiziţionare de consumabile. Pe 28 mai împreună cu elevii şi cadrele didactice de la Grupul Şcolar “Elie Radu” s-a desfăşurat o acţiune de salubrizare zonei Cornişa.

La Palatul Copiilor, Cercul de Protecţie a Mediului, în zilele de 29 şi 31 mai, a avut loc Faza Naţională a Concursului “Şi gestul tău contează” unde municipalitatea a asigurat sprijin logistic şi de specialitate, plus cazarea candidaţilor din ţară. Pe 29 mai, a avut loc la Grupul Şcolar Agroindustrial “Petru Rareş” cea de-a IV-a ediţie a simpozionului “Noi şi natura”.

Astfel, pe data de 4 şi 5 iunie, Şcoala nr. 17 a organizat simpozionul “Copiii, jocul şi natura” şi tot pe 4 iunie au avut loc acţiuni de salurbrizare a spaţiilor verzi din parcurile municipiului. Centrul acţiunilor incluse în programul dedicat Zilei Mondiale a Mediului a avut loc joi, cînd s-a desfăşurat Festivitatea de Premiere a Concursului “Şcoala mea protejează mediul”, ajuns anul acesta la cea de-a IV-a ediţie. În proiect au fost înscrise 15 unităţi de învăţămînt din care 11 au participat iar 6 din cele participante vor primi premii.

Cele şase unităţi de învăţământ premiate sunt: Şcoala nr. 6 – premiul I; Şcoala nr. 8 – premiul II; Şcoala nr. 12 – premiul III. Au mai fost acordate trei menţiuni la şcolile cu numerele 2, 10 şi 14. Valoarea premiilor este următoarea: Premiul I – o multifuncţională pentru PC; Premiul II – un monitor pentru PC; Premiul III – o cameră foto; menţiunea – port USB.

În cadrul aceleaşi festivităţi au fost acordate diplome de merit de către primarul Cătălin Flutur la 15 profesori pentru implicarea în acţiuni de mediu în acest an şcolar. Primarul Cătălin Flutur, prezent la festivitatea de premiere, alături de şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Botoşani, Sorin Grindei şi şeful Inspectoratului Şcolar Botoşani, Ada Macovei, a declarat că acţiunea, devenită o tradiţie pentru municipalitate, este cel mai frumos mod prin care atît cadrele didactice cît şi elevii se implică pentru păstrarea unui oraş curat.

“Vreau să mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în această acţiune în care vorbim de şase şcoli câştigătoare dar consider că în primul rând a câştigat municipiul Botoşani. Apreciez în mod deosebit implicarea cadrelor didactice pentru că rolul dumneavoastră este să-i atrageţi pe elevi către aceste acţiuni. E meritul dumneavoastră că îi ajutaţi pe elevi să se îndrepte şi spre astfel de lucruri”, a declarat primarul Cătălin Flutur.