Modernizarea pieţelor agro-alimentare, un târg de animale şi o expoziţie de cai, preocuparea primăriei Baia Mare

Modernizarea principalelor pieţelor agro-alimentare, construcţia unui nou târg pentru comercializarea animalelor şi expoziţie cu cai, toate acestea se numără printre principalele preocupări ale administraţiei municipale în următoarea perioadă de timp, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

Edilul a menţionat că după mai mulţi ani de procese cu persoanele care au preluat abuziv fostele pieţe agro-alimentare, primăria municipiului Baia Mare a reuşit să modernizeze o parte din spaţii prin investiţii apreciabile. “Povestea pieţelor agro-alimentare din municipiul Baia Mare este una autentic post-decembristă. La începutul anilor 90, toate pieţele urbane au fost într-un fel destul de controversat privatizate, abia acum în ultimii cinci ani, pas cu pas, am reuşit ca fiecare piaţă să o recuperăm în patrimoniul municipiului“, a spus Cătălin Cherecheş.

Acesta consideră pieţele agro-alimentare un bun public care sprijină micul producător agricol local. “Eu consider piaţa agro, un serviciu public care aparţine exclusiv autorităţii locale. Nu sunt de acord ca pieţele pe care lumea le ştie de peste 50 de ani ca fiind pieţe agro-alimentare ale autorităţii locale să fie cu un carcater privat şi discriminatoriu vizavi de comercianţi. Din această perspectivă am făcut primul pas în recuperarea pieţei Oborului, pe care am şi reabilitat-o acum doi ani, şi este o piaţă în care se îmbină en-grosul marilor producători cu o zona en detail a producătorilor mai mici (investiţie de 1, 2 milioane euro, n.red.) Avem Piaţa Albina, o piaţă de cartier, una dintre cele mai vechi pieţe dintr-un cartier construit prin anii 60, piaţă care o vom introduce anul viitor în reabilitare, piaţa Izvoarele, cea mai mai piaţă din municipiu, undeva prin noiembrie, odată cu terminarea sezonului, o vom demola, vom igieniza toată zona, urmată de o reconversie a transportului pe tot ceea înseamnă parcări şi acces auto, şi o vom transforma într-o piaţă cu adevărat civilizată”, a arătat Cătălin Cherecheş.

Primarul municipiului Baia Mare a mai precizat că în paralel cu modernizarea şi ajustarea altor două pieţe de cartier, Piaţa Izvoarele va fi reamenajată sub forma unei hale de tip pavilionar destinată tuturor categoriilor de producători agricoli. “Mai avem Piaţa Bilaşcu, o altă piaţă de cartier care a fost reabilitată şi construită o hală agro-alimentară, şi mai avem Piaţa din cartierul Gării, undeva prin anul 2011 a fost finalizată reabilitarea sub forma unei hale agro-alimentare. Cea mai mare piaţă a municipiului Baia Mare, Izvoarele, nu va fi reabilitată sub forma unei hale, va fi abordat un concept pavilionar pe tipuri de producători, respectiv tipuri de produse şi segmente cu un caracter uşor tradiţional, un carcater mai atractiv pentru comunitate. Ne gândim să amplasăm în noul loc restaurante cu un anume specific, unele de mici dimensiuni, cafenele, magazine pentru vinuri, locuri apte să dea amploare şi viaţă unui astfel de spaţiu”, a declarat Cătălin Cherecheş.

Edilul a mai subliniat că la marginea municipiului Baia Mare va fi construit un târg destinat comercializării animalelor, cu toate dotările necesare unui astfel de spaţiu, care să aibă întrebuinţări multiple. “Cel mai important lucru care vreau să-l fac, cu mai mult curaj de astă dată, în oraş sau pe raza acestuia, un lucru pe care l-am tratat în ultimii ani aşa cu scepticism, este chestiunea legată de construcţia unui târg de animale. Au fost foarte multe solicitări din partea fermierilor din judeţul Maramureş, oameni care doresc să-şi valorifice animalele, să facă o astfel de prezentare într-un spaţiu amenajat pe raza municipiului Baia Mare. N-am avut astfel de spaţii cel puţin în ultimii 15 ani, n-au fost organizate astfel de târguri, tânăr fiind am tratat o astfel de intenţie cu un mare semn de întrebare acest domeniu. (…) Acum, odată ce am participat şi am avut un parteneriat cu asociaţia Crescătorilor de Ovine, la un târg de berbeci, aici la intrarea în oraş, pe o păşune liberă din raza oraşului , am văzut că pot să fie lucruri cu un oarecare farmec, organizate bine în acest domeniu. M-am gândit că cel puţin odată pe lună se poate crea un astfel de eveniment foarte bine, curat, şi bine organizat, strict pus în operă, astfel încât marii crescători de animale şi ceilalţi să poată să vină într-o anumită formă să-şi prezinte animalele”, a menţionat Cătălin Cherecheş.

Acesta a mai amintit că la începutul lunii octombrie va fi organizat la periferia oraşului un târg de cai, tocmai pe locul unde urmează a fi deschis viitorul târg de animale. “Expoziţia de cai care intenţionăm să o facem la începutul lunii octombrie va fi cu ocazia Festivalului Castanelor. Va fi un eveniment inedit, expoziţie şi concurs. Eu cred că la marginea unui oraş, chiar şi reşedinţă de judeţ, nu trebuie să fie doar malluri şi hipermarketuri din care să cumpărăm pop-corn adus din străinătate”, a spus Cătălin Cherecheş.

Primarul municipiului Baia Mare a subliniat că e foarte important ca administraţia municipală să sprijine micii producători agricoli care trăiesc în satele şi comunele din vecinătatea oraşului, oferind condiţii optime pentru valorificarea produselor agro-alimentare. “Consider că e foarte important pentru noi să dăm valoare şi să dăm posibilitatea celor care cu adevărat muncesc în mediul rural să îşi prezinte şi valorifice munca în modul cel mai corect. Suntem interesaţi ca locuitorii municipiului Baia Mare să aibă produse de foarte bună calitate, produse care să fie mai puţin sub presiunea aceasta a chimicalelor sau tratamentelor, la un preţ rezonabil. Aici mai există anumite semene de întrebare pentru că e o concurenţă între ceea ce înseamnă producţie intensivă şi producţie mică, producţia din mica gospodărie ţărănească”, a declarat Cătălin Cherecheş.

Anual în cele cinci pieţe agro-alimentare din municipiul Baia Mare sute de mici producători agricoli îşi valorifică bunurile, majoritatea constând în legume-fructe, produse apicole, produse lactate şi derivate, cereale, dar şi alte bunuri de larg consum.

De asemenea, producătorii tradiţionali şi ecologici din judeţul Maramureş beneficiază de un spaţiu special alocat săptămânal în zilele de vineri şi sâmbătă, în zona centrală a municipiului Baia Mare. Marii producători de carne sau legume deţin propriile magazine şi îşi valorifică producţia în mod direct. AGERPRES