Ministrul Aurelia Cristea îi cere primarului Boc să cerceteze acuzele aduse proiectului “Cluj Capitală de Tineret”

cristea_aurelia.jpgMinistrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, i-a adresat sâmbătă o scrisoare deschisă primarului municipiului Cluj-Napoca prin care atrage atenţia asupra faptului că proiectul Capitalei Europene de Tineret Cluj 2015 ar putea fi afectat de suspiciunile care planează asupra directorului executiv al Federaţiei, Bogdan Buta.

“Ţinând cont de buna intenţie manifestată de Guvern, de tot ceea ce se va întâmpla anul viitor, pe de o parte, dar şi de informaţiile apărute în presă, precum şi de sesizările pe care le-am primit, vă rog să utilizaţi toate mijloacele şi instrumentele pe care le aveţi la dispoziţie, astfel încât Federaţia SHARE să asigure transparenţa activităţii şi să se delimiteze de orice fel de asociere cu orice formă de corupţie”, se arată în scrisoarea semnată de Aurelia Cristea, care este şi preşedinte al PSD Cluj-Napoca.

Potrivit documentului, ministrul îi solicită primarului Emil Boc să analizeze, în calitate de asociat al Federaţiei SHARE, toate acuzele semnalate în presă şi să ia măsuri pentru clarificarea lor. “Dacă acum câteva luni v-am solicitat să faceţi publică o evaluare a activităţii Federaţiei, în acest moment, date fiind noile circumstanţe, cred că o evaluare nu mai este suficientă. Este nevoie de un audit independent de asigurare a transparenţei totale, având în vedere că e vorba de proiecte finanţate din bani publici şi de sesizarea organelor abilitate să investigheze fapte de evaziune fiscală, fraudă, corupţie”, se arată în scrisoare.

Aurelia Cristea consideră că este un risc pentru proiect orice situaţie neclarificată şi propune ca pe perioada auditului şi până la clarificarea oricăror suspiciuni, persoanele din conducerea Federaţiei SHARE suspecte de astfel de practici să fie suspendate. “Vă rog, domnule primar, în calitatea dvs. de gestionar al impozitelor şi taxelor plătite de cetăţeni, să vă delimitaţi de persoanele asupra cărora planează aceste suspiciuni, să vă gândiţi la imaginea Clujului şi să faceţi toate demersurile pentru a evita girarea unor noi situaţii de tip Sorin Apostu (n.r. – fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, arestat în 2011 pentru fapte de corupţie)”, se mai arată în scrisoare. Ministrul încheie cu asigurarea că îşi menţine sprijinul pentru proiectul “Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului”.

În data de 15 octombrie 2014 a avut loc, la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a ministrului delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, o întâlnire cu reprezentanţii Federaţiei SHARE, ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, ai Uniunii Studenţilor din România şi cu cei ai Consiliului Tinerilor din România şi a Forumului Tinerilor din România. Ca urmare a acestei întâlniri, în şedinţa din 29 octombrie 2014, Guvernul a luat act de “Nota” privind aprobarea acordării de sprijin guvernamental în perioada imediat următoare şi pe parcursul anului 2015 pentru programul de interes naţional şi european “Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeană a Tineretului – Youth@Cluj-Napoca 2015”. Ulterior, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a solicitat încheierea unui acord de parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Federaţia SHARE Cluj-Napoca, acesta urmând a fi semnat de fiecare dintre părţi.

Obiectul acordului de parteneriat constă în asigurarea cofinanţării startului programului (etapa I) şi identificarea de linii de finanţare (etapa a II-a), care se vor constitui într-o Hotărâre de Guvern.
Vor fi identificate liniile de finanţare astfel încât fiecare minister implicat să poată fi un partener viabil pentru organizaţiile de tineret, asigurând în acest fel atingerea obiectivelor proiectului Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Tineretului 2015.Bugetul estimat pentru proiectele strategice şi activităţi din cadrul programului Capitalei Europene a Tineretului Cluj-Napoca 2015 este de 10.000.000 euro.
Recent, presa clujeană a publicat o scrisoare deschisă a unui fost partener al lui Bogdan Buta, actualul preşedinte al Asociaţiei SHARE, pe care îl acuză că, din poziţia de fost preşedinte al unei organizaţii studenţeşti, controlează un grup puternic de voluntari, dar şi de faptul că a fost favorizat de primărie în finanţarea unor proiecte. AGERPRES