Marko Bela:

Presedintele UDMR, Marko Bela (foto), a declarat ca gestul prefectilor si subprefectilor Uniunii de a opta pentru functiile din administratie reprezinta o pierdere pentru activitatea politica a acesteia, dar este un castig pentru maghiarii din Romania.
“Eu cred ca e o masura importanta posibilitatea optiunii intre activitatea politica si statutul de inalt functionar public. Maghiarii din Romania au nevoie de o prezenta cat mai pregnanta in acest corp al inaltilor functionari publici. Avem prefecti si subprefecti care dau dovada de profesionalism si pricepere si, de aceea, i-am sfatuit sa opteze, in continuare, pentru administratie. Pana in acest moment, toti colegii prefecti si subprefecti m-au anuntat ca vor avea aceasta optiune”, a declarat Marko Bela.

El a adaugat ca, in opinia sa, pentru activitatea politica a Uniunii, gestul prefectilor si subprefectilor de a renunta la politica reprezinta o pierdere. “Pentru maghiarii din Romania este insa un castig si sper ca nu doar pentru ei”, a mai spus Marko.

Prefectii si subprefectii numiti din partea UDMR isi vor anunta, zilele urmatoare, demisia din partid, ca efect al ordonantei de urgenta privind institutia prefectilor, a anuntat Marko Bela. UDMR a numit prefecti in patru judete (Mehedinti, Covasna, Maramures si Bistrita-Nasaud) si subprefecti in alte opt judete ale tarii (Maramures, Harghita, Timis, Arad, Satu Mare, Caras-Severin, Brasov si Salaj).