Marius Bostan: La nivel local ar trebui să existe un leader al transformării digitale în fiecare oraș

Toate orașele sunt smart în felul lor, mai mult sau mai puțin, iar la nivel local ar trebui să existe un leader al transformării digitale, a declarat, într-un interviu acordat Agenției Agerpres, Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională și inițiator al proiectului Smart City de la Alba Iulia.

Acesta consideră că drumul orașelor în acest moment este spre cloud și serviciile vor fi livrate de către terți, iar proiectul de la Alba Iulia este un loc de încercare, dar “va deveni un spațiu al efervescenței care va marca următorii 100 de ani de dezvoltare inteligentă a României”.

El precizează, de asemenea, că în Capitală viteza implementării digitalizării a scăzut. Bostan menționează că este urgentă investiția în sisteme de noi tehnologii în București, deoarece la o populație de peste 2,5 milioane locuitori și impactul economic ar fi mult mai mare decât în alte orașe.

 

Ce este un smart city sau, mai exact, ce reprezintă conceptul?

Smart City este un oraș care își folosește tehnologia și toate descoperirile noi în sensul de a aduce cetățenii mai aproape de el, atât în domeniul transporturilor, cât și în domeniul distribuției apei, în cel al mediului în general. Deci, un oraș inteligent folosește soluții inteligente pentru cetățeni, pentru companii, pentru turiști. Spre exemplu, un oraș în care managementul traficului este bine făcut, bazat pe sisteme inteligente — inteligente vine de la computere, în general, și de la algoritmi matematici — care ușurează și folosesc toate aceste beneficii în scopul salvării timpului. Dacă vorbim despre smart payment, adică plată inteligentă, să nu mai trebuiască să stau foarte mult să fac o plată. Să o fac inteligent cu un card smart. Dacă vorbim despre iluminat, un iluminat inteligent este un iluminat în care becurile nu stau aprinse ziua și noaptea, nu luminează cu intensitatea necesară. Dacă vorbim despre o trecere de pietoni inteligentă, vorbim de o trecere iluminată în mod automat când se apropie o mașină noaptea și lumina nu este consumată în zadar când nu trece nimeni prin zonă. Sunt extrem de multe lucruri interesante în acest domeniu, de exemplu la Alba Iulia orice turist este alertat pe un telefon inteligent, smart, și i se povestește despre un anumit obiectiv istoric, cultural, turistic. Turiștii au de câștigat.

 

City managerii și primarii știu ce este un smart city? Dumneavoastră ați fost ministru, ei știau despre acest lucru?

În general, sunt oameni care sunt mai apropiați de tehnologie și își doresc să învețe și aceia învață. Curiozitatea îi împinge să afle lucruri, sunt chiar oameni în vârstă. Am sesizat primari care sunt trecuți cu mult de prima tinerețe și care sunt foarte aplecați spre tehnologiile noi. La fel, am întâlnit oameni, poate, mai tineri, care nu cunosc suficient noile tehnologii și nu utilizează device-urile inteligente. Sunt diferențe mari. Noi credem că orașele împărtășind aceste noi tehnologii vor dezlănțui o forță economică mare, vor aduce beneficii mari cetățenilor și vor salva timp pentru aceștia. Să faci o plată directă la impozite și taxe în loc să stai la coadă înseamnă timp salvat. În același timp, companiile vor putea fi mai ușor beneficiare ale serviciilor publice. În mod normal, consiliul local, primarul, city managerul ar trebui să conducă acest drum, această strategie către un oraș inteligent. Toate orașele din România au șansa să devină orașe inteligente, adică smart city, în limba engleză.

 

Cam câte orașe din România credeți că se îndreaptă spre smart city?

Majoritatea, cea mai mare parte a orașelor din România, dorește să se îndrepte către un oraș inteligent. Ca în orice alt domeniu, o să avem de-a face cu campioni, cu sisteme implementate mai bine sau mai prost. Asta e în toată lumea. Depinde foarte mult de echipele de implementare, de persoanele care asumă la nivel local leadership-ul acestei inițiative. Eu consider că, la nivel local, ar trebui să existe un leader al transformării digitale în fiecare oraș. Fiecare oraș să aibă un CIO sau un conducător al transformării digitale a orașului. Asta va ușura drumul și atingerea obiectivelor.

 

Este Bucureștiul un smart city, iar dacă nu, ce-i lipsește?

Toate orașele sunt smart în felul lor, mai mult sau mai puțin. Bucureștiul are sisteme inteligente. A fost printre primele orașe. Țin minte, era undeva în anii 2000 când s-a implementat un sistem de monitorizare a traficului și de gestiune inteligentă și, chiar și atunci, s-au făcut diverse sisteme care erau foarte inteligente pentru acea dată. Din păcate, viteza implementării digitalizării a scăzut. Eu cred că drumul orașelor în acest moment este spre cloud. Eu cred că în viitor cea mai mare parte a orașelor va migra spre cloud. Serviciile vor fi livrate de către terți. Nu mai are sens să mai investești în multe infrastructuri de calcul, asta în domeniul sistemelor informatice, și cloud-ul este o soluție bună. În același timp, Bucureștiul este un oraș cu foarte multe posibilități și, din păcate, nu putem spune că este orașul cel mai avansat din România în acest domeniu. Cred ca este urgentă investiția în sisteme de noi tehnologii în București. Aici avem de-a face cu peste 2,5 milioane locuitori și impactul economic ar fi mult mai mare decât în alte orașe.

 

Cât de importată este securitatea cibernetică în contextul smart city?

Partea de securitate cibernetică în smart city este foarte importantă. Avem de-a face cu date, device-uri Internet of Things, senzori, transmisii de date de toate tipurile și din toate părtile și, implicit, se oferă o poartă atacatorilor. Este nevoie de competență maximă pentru a asigura defence-ul acestor sisteme.

 

Cum se implică în acest domeniu, RePatriot, proiectul de repatriere prin antreprenoriat adresat românilor din Diaspora, lansat de Romanian Business Leaders?

De exemplu, la ultima conferință din Norvegia chiar am discutat cu români care lucrează acolo în acest domeniu. Am conexiuni cu experți în domeniul tehnologic, hi-tech în general, IoT (Internetul lucrurilor n.r.) și cloud din SUA, Franța. Sunt oameni implicați în echipa RePatriot care susțin această inițiativă a mea de smart city. Sunt români aflați în mai multe locuri din lume pentru că ei au fost expuși la aceste noi tehnologii, au lucrat la implementarea unor proiecte similare, sunt români care lucrează la Amsterdam, la Oslo, Paris, Lyon, în Silicon Valley oameni legați de fenomenul smart city și de implementarea unor astfel de sisteme. Aceștia pot aduce un aport nemaipomenit, voluntar. Sunt conectat cu foarte mulți români care lucrează în domeniul tehnologiei informației. Această legătură m-a ajutat să fac ceea ce fac astăzi.

 

Cum vi se par proiectele de la Alba Iulia?

E mai bine decât mă așteptam. Sunt foarte multe companii care au răspuns demersului și inițiativei. Este nevoie de coordonare pentru că sunt sisteme diferite, trebuie făcute interoperabile și este nevoie tot timpul de parte strategică. Până la urmă, Alba Iulia este un loc de încercare. Noi vom putea vedea într-un an sau doi care sisteme sunt mai bune, care mai proaste și ceilalți primari vor putea alege în cunoștință de cauză și vor vedea foarte multe aplicații testate. Va deveni un spațiu al efervescenței care va marca următorii 100 de ani de dezvoltare inteligentă a României. AGERPRES