Maramures: nu mai sunt bani pentru proiecte comunitare

O serie de proiecte comunitare sunt la un pas de a fi oprite in judetul Maramures, din cauza fondurilor subtiri care nu mai acopera costurile de cofinantare a proiectelor. Proiecte de mica anvergura au fost deja oprite pana la gasirea unor noi surse de finantare, a declarat consilierul judetean Titus Liviu Pasca.
In aceasta situatie se afla proiectul de modernizare a statiunii Borsa unde, din cauza unor probleme de organizare a santierului, lucrarile de modernizare au demarat abia in urma cu cateva zile. Proiectul Borsa beneficiaza de un grant european in valoare de 13 milioane euro, iar autoritatile locale participa cu 25% din valoarea investitiei.

”Este cea mai importanta investitie pentru Maramures si ne straduim sa alocam toate resursele pentru continuarea proiectului Borsa. Suntem sceptici in ce priveste termenul de predare al lucrarii, fixat pentru luna iunie 2006. Constructorul, o firma din Grecia, a dat subantrepriza investitia si a depasit cu 12 luni data la care ar fi trebuit sa inceapa lucrarile”, a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Emil Marinescu.

Autoritatile judetului Maramures au mai solicitat de la guvern inca 96,5 miliarde lei noi pentru conservarea lucrarilor de constructie a barajului de acumulare Runcu-Firiza, 15 miliarde lei noi pentru deschiderea punctului de frontiera Sighetu Marmatiei-Solotvino si alte 30 miliarde lei vechi pentru reparatia unor drumuri judetene.

Consilierul local Vasile Vlasin a sugerat administratiei judetene sa apeleze la credite bancare pentru sustinerea unor proiecte de investitii. Ar fi pacat sa se piarda unele proiecte absolut necesare datorita lipsei banilor. Primariile oraselor mici si cele comunale nu vor detine niciodata fonduri suficiente pentru a accesa programe de anvergura.