Mănăstirea suceveană Probota va fi restaurată printr-un proiect de 5 milioane de euro

Preşedintele Consiliului Regional de Dezvoltare Nord-Est, liderul consilierilor judeţeni suceveni, Gheorghe Flutur, a declarat că s-a semnat contractul de finanţare, în valoare de 5 milioane de euro, pentru restaurarea Mănăstirii Probota, ctitorită în 1530 de Petru Rareş, inclusă în Lista Patrimoniului UNESCO.

Flutur a arătat că proiectul prevede restaurarea caselor domneşti şi a beciului domnesc, schimbarea acoperişului şi şarpantei de la biserică, consolidarea exterioară a lăcaşului de cult, a aleilor, introducerea unui sistem de încălzire geotermală, alimentarea cu apă din puţ propriu şi amenajarea de spaţii de depozitare, durata de execuţie fiind de 24 de luni.

Totodată, Flutur a spus că alte cinci monumente istorice din judeţ urmează să fie reabilitate şi restaurate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2013-2020, printre care şi Cazinoul din Vatra Dornei.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că este vorba despre contractele semnate pentru două proiecte de consolidare la Mănăstirea Dragomirna, în valoare de 3,8 milioane de euro şi la Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi, de 4 milioane de euro.

De asemenea, în stadiul de precontractare se află restaurarea integrală a Cazinoului din Vatra Dornei, printr-un proiect în valoare de 4,9 milioane de euro; restaurarea Bisericii ”Sf Ilie” din Şcheia, construită în timpul domniei lui Ştefan cel Mare, incluzând şi refacerea clopotniţei şi a zidului de incintă, în valoare de 4,5 milioane de euro şi restaurarea bisericii din lemn din Adâncata, proiect cu o valoare 870.000 de euro. AGERPRES