Majoritatea primarilor de sector vor ca cetăţenii să fie consultaţi asupra Legii Capitalei

Majoritatea primarilor de sector prezenţi la discuţiile de duminică cu edilul şef al Capitalei, s-au declarat pentru consultare a bucureştenilor în privinţa legii Capitalei.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a precizat că a solicitat, în cadrul întâlnirii, urgentarea organizării unui referendum cu privire la Legea Capitalei în martie, cel mai târziu aprilie.

‘Mi-am exprimat şi îmi exprim din nou speranţa ca primarul general să rămână un partener al bucureştenilor şi nu al Elenei Udrea şi a grupurilor economico-financiare din spatele ei. E nevoie de o lege care să fie validată mai întâi, ca principiu, prin referendum şi data avansată de el (primarul general – n.r.) mai, este prea îndepărtată pentru că PDL şi Udrea sunt foarte grăbiţi să treacă această lege prin Parlament, având o oarecare majoritate acolo. (…)Am solicitat urgentarea organizării unui referendum în martie, cel mai târziu aprilie’, a spus Chiliman.


Şi primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a subliniat ‘dorinţa de avansare rapidă’ în cazul acestei legi, ‘fără o dezbatere serioasă cu toţi cei care sunt implicaţi în acest domeniu’. ‘După 20 de ani, se simte nevoia unei modernizări, a unei adaptări a Legii administraţiei locale mai ales în ceea ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea acrtivităţii administraţiei în Bucureşti. Însă lucrurile acestea nu trebuie făcute pripit. (…)Desfiinţarea sectoarelor nu e soluţia cea bună (…)Administraţiile locale îşi vor face o lege pe placul lor şi de aceea, nu cred în succesul unei legi care va fi făcută de primarii de sectoare, de primarul general, de consiliile de sectoare, etc. O lege valabilă trebuie să-i cuprindă şi pe bucureşteni, care trebuie să se pronunţe printr-un referendum’, a afirmat Onţanu. Potrivit acestuia, pentru adoptarea unei noi Legi a Capitalei, ‘este nevoie de a prezenta publicului bucureştean variante de lege’.


‘Oamenii trebuie să fie cooptaţi în dezbaterea legii, să aibă posibilitatea să se exprime în cunoştinţă de cauză. Cred că ar fi necesară o dezbatere de două-trei luni de zile. Ar fi nevoie şi de o dezbatere cu specialiştii în domeniul şi nu ar fi exclusă o consultare asupra legislaţiei, a modului cum funcţionează marile metropole ale lumii. Trebuie să adoptăm o lege a capitalei, debarasată de partea politicului, să fie valabilă, de necontestat şi pentru următoarele administraţii care vor veni peste 20 de ani’, a afirmat primarul sectorului 2. Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a precizat că, din punctul său de vedere, înainte de orice lege care ajunge în Parlament trebuie consultat cetăţeanul, prin referendum.


‘Eu mă voi supune voinţei majoritare a cetăţenilor: dacă vor desfiinţarea sectoarelor, desfiinţare să fie, dacă vor să-şi aleagă primarul în continuare, aşa să fie. Ei ne-au adus în funcţie, ei plătesc taxe şi impozite, ei trebuie să hotărască asupra Bucureştiului. Nu vreau să rămân primar, eu, Cristian Popescu-Piedone să rămân primar. Nu m-a făcut mama primar, cetăţenii m-au ales prin vot majoritar, tot ei să decidă dacă mă trimit la pensie, sau vor în continuare să-şi aleagă primarul’, a mai spus Piedone.


Edilul sectorului 5 al Capitalei este de părere că cetăţeanul trebuie să aibă posibilitatea să aleagă. ‘Oriunde în lume se alege, votul democratic nu mai poţi să-l iei înapoi de la oameni. (…)Peste tot în lume se vorbeşte de descentralizare, nu se adună nici în mâna unui singur primar, nici a unui Consiliu General. Nu e problema lui Marian Vanghelie. Problema e de principiu ca, după zece ani de
zile, să încercăm să depăşim ranchiunile şi problemele politice şi bătăliile mizerabile’, a precizat Vanghelie. El a adăugat că se poate discuta de un buget consolidat, ‘dar fără mâna politicului, fără primarul general şi fără CGMB’.


‘Putem face un calcul la Ministerul de Finanţe, de către specialişti, iar banii să se ducă direct prin trezorerie, fără negocieri, într-un Consiliu de 65 de oameni, iar cei două milioane de bucureşteni să stea la mâna acestora’, a precizat Vanghelie. La întâlnirea de duminică, de la sediul Primăriei Generale a Capitalei, au fost prezenţi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, cel al sectorului 2, Neculai Onţanu, cel al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, al sectorului 5 Marian Vanghelie şi edilul sectorului 6 Cristian Poteraş. De la reuniune a lipsit primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă. AGERPRES