Majorarea cu 500% a impozitului pe clădirile neîngrijite din Sighişoara reduce numărul faţadelor degradate

Pe fondul majorării cu până la 500% a impozitului pentru clădirile abandonate din Sighişoara, care a intrat în vigoare anul trecut, din cele 20 de notificări trimise de municipalitate, în trei cazuri s-a trecut la restaurare, unii proprietari au depus deja documentele pentru avize, iar alţii au luat decizia vânzării imobilelor.

“În anul 2017, Consiliul Local al municipiului Sighişoara a adoptat o hotărâre prin care se accepta propunerea făcută de Executiv privind supraimpozitarea clădirilor neîngrijite din Sighişoara. Am început impozitarea cu anul 2018 şi pot să spun că anul trecut am avertizat 20 de proprietari de imobile, persoane fizice şi persoane juridice, pentru a-şi remedia faţadele. Din cele 20 de persoane fizice şi juridice avertizate, trei au reuşit să îşi rezolve problema, au rămas 17 proprietari supraimpozitaţi, dintre care două persoane juridice şi 15 persoane fizice. Şi ei continuă la această oră demersurile pentru remedierea faţadelor. Pot să spun însă că pentru oraş are un efect foarte bun această hotărâre a Consiliului Local, se schimbă pe zi ce trece faţa oraşului, în special a centrului. Unul dintre cei sancţionaţi este un agent economic destul de mare, care are şi o suprafaţă mare, prin supraimpozitare s-a ajuns la suma de 70.000 de lei pe an”, a declarat, pentru AGRPRES, primarul din Sighişoara, Ovidiu Mălăncrăvean. 

Potrivit edilului, faţă de proprietarii aflaţi în zona protejată municipalitatea dă dovadă de înţelegere, având în vedere demersurile speciale care trebuie făcute pentru restaurare şi nu aplică imediat sancţiunile, dacă au demarat cel puţin proiectele şi sunt în faza obţinerii avizelor.

“Acolo amânăm această supraimpozitare pentru că într-adevăr demonstrează că încearcă să facă ceva. În acest an avem avertizaţi 20 de proprietari. Am observat că unii au început să îşi facă lucrările fără să îi mai avertizăm. În 5-10 ani centrul oraşului, cel puţin, va arăta mult mai bine decât acum. Avem clădiri abandonate inclusiv la urcarea către Turnul cu Ceas. Şi aceşti proprietari au fost avertizaţi, probabil unii vor vinde, alţii vor renova faţadele, dar se întâmplă ceva”, a precizat Mălăncrăvean.

În urma supraimpozitării cu 500%, o casă obişnuită care avea calculat un impozit anual de 500 de lei, poate ajunge la suma de 2.500 de lei pe an, iar din acest motiv au existat proprietari de imobile din zona protejată care au încercat să scape de plată.

“Trebuie să avem în vedere monumentele istorice, deşi nu sunt impozitate, au valoare de impozitare. Unii au interpretat greşit că având impozit zero şi majorându-l cu 500% obţinem tot zero. Dar nu e aşa, am comunicat acestor proprietari că valoare de impozitare există, dar că ea nu se aplică şi că, dacă nu vor remedia ceea ce au de remediat, vom calcula valoarea de impozitare majorată cu 500%. Nu vor scăpa. Ideea nu e să îi amendăm sau să îi supraimpozităm, ideea este să îi facem să înţeleagă că trebuie să rezolve problema pentru că agresăm toţi cetăţenii, agresăm turiştii cu faţadele acestea neîngrijite”, a subliniat Ovidiu Mălăncrăvean.

În urma majorării cu până la 500% a impozitului pentru clădirile abandonate din municipiul Sighişoara, inclusiv CEC Bank a anunţat că a aprobat vânzarea clădirii construite chiar la poalele Cetăţii Medievale, pe care a lăsat-o nefinalizată timp de 25 de ani. În urma unei concesiuni făcute de Primăria Sighişoara pe 99 de ani, la începutul anilor ’90, CEC a ridicat o clădire cu arhitectură eclectică, adică o îmbinare a mai multor stiluri – după planurile arhitectei Anca Petrescu, cea care a lucrat la planul Casei Poporului -, clădire care nu a fost finalizată niciodată.

Imobilul abandonat ocupă o suprafaţă construită desfăşurată de 3.708 mp şi era prevăzut cu 104 încăperi organizate pe subsol (33 încăperi), parter (37 încăperi) şi etaj (34 încăperi), iar prin supraimpozitarea impusă de municipalitate s-a ajuns la suma de 70.000 de lei pe an. AGERPRES