Liga Pro Europa va acorda consiliere juridică gratuită celor cărora li se reduc pensiile şi salariile

lpe.jpgLiga Pro Europa s-a pronunţat, miercuri, împotriva reducerilor salariale şi a pensiilor promovate de preşedintele Traian Băsescu în cadrul negocierilor cu FMI şi a promis consiliere juridică gratuită pentru cei care vor suferi de pe urma acestor măsuri.

“Dacă măsurile anunţate vor fi puse în practică, Liga Pro Europa se va alătura celorlalte organizaţii pentru drepturile omului care vor acorda consiliere gratuită persoanelor ale căror drepturi au fost violate. Singurele măsuri juste şi eficiente pe termen lung care trebuie adoptate neîntârziat pentru corectarea deficitului bugetar sunt stoparea risipirii banului public şi a contrabandei, sancţionarea evaziunii fiscale şi aducerea la lumină a economiei subterane. În lipsa acestor măsuri, diminuarea veniturilor este o măsură pe cât de ilegală, pe atât de temporară, care nu rezolvă definitiv şi pe termen lung vulnerabilitatea economiei româneşti”, a declarat Smaranda Enache, co-preşedinta LPE.

Aceasta şi-a exprimat totodată “consternarea privind dispreţul manifestat din nou de preşedintele Traian Băsescu faţă de prevederile constituţionale”, căruia îi impută încălcarea principiului separării puterilor în stat şi faptul că “şi-a promovat în mod dictatorial, fără consultarea partenerilor sociali şi a Parlamentului, propria viziune asupra corectării deficitului bugetar”.

Reprezentanta LPE a subliniat că, în paralel cu aceste măsuri, la nivelul comunităţilor locale, risipa banului public şi atribuirea de contracte clientelei politice a PDL continuă nestingherit. “Liga Pro Europa îşi manifestă indignarea faţă de decizia Consiliului Local (Târgu Mureş – n.r.) de a achiziţiona, îndatorând comunitatea locală, aşa-zise apartamente sociale la preţ de speculă, precum şi faţă de continuarea finanţării colegilor de partid ai primarului PDL Dorin Florea prin închirierea la preţuri exorbitante a unor spaţii folosite ca primării de cartier, sumele ridicându-se anual la peste 120.000 de euro. Acestea şi altele asemenea sunt cheltuielile care trebuie imediat oprite şi nu reducerea salariilor şi a pensiilor”, consideră Enache.

Aceasta a susţinut că “măsurile primitive” de combatere a crizei promovate la nivel central demonstrează încă o dată “ineficienţa şi incapacitatea unui stat supercentralizat, birocratic şi nedemocratic” să administreze situaţii dificile în mod flexibil. “Liga Pro Europa revine la propunerile sale anterioare ca, în paralel cu efortul de depăşire a crizei, societatea civilă din România să articuleze un nou model de administraţie descentralizată, pe provincii istorice, cu o depolitizare completă a administraţiei publice şi a instituţiilor de stat”, a conchis Smaranda Enache.AGERPRES