La Reşiţa a fost semnat primul contract cu fonduri UE pentru reabilitări de blocuri

reabilitare1.jpgPrimarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, a semnat, luni, primul contract de finanţare cu fonduri europene pentru reabilitarea energetică a unor blocuri de locuinţe, acesta vizând trei imobile cu 120 de apartamente. Valoarea totală a cererii de finanţare contractate este de aproape 1,9 milioane lei, din care mai bine de un milion lei reprezintă valoarea finanţării nerambursabile.

“Este vorba de un proiect amplu, singular în Caraş-Severin. Am atras o sumă, zic eu, considerabilă, din bani europeni, prin ADR Vest, la care cofinanţarea este de 20%. Cred că este un prim pas în atragerea de bani europeni, pentru reabilitarea termică şi energetică a blocurilor din Reşiţa. Aşteptăm actele de cofinanţare şi de realizare a acestor proiecte, pentru că gradul de îndatorare este, de multe ori, mare şi trebuie să ţinem cont de banii cu care noi trebuie să venim în vederea susţinerii acestor proiecte”, a declarat primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu.

Proiectul cuprinde termoizolarea terasei, reabilitarea faţadei şi termoizolarea din jurul geamurilor. Cererea de finanţare s-a depus în luna mai a anului trecut, condiţia de eligibilitate fiind de cel puţin 800 mii lei, pentru imobile de minimum parter plus trei etaje, iar proiectul tehnic al imobilelor trebuie să fi fost elaborat între anii 1950 şi 1990. De asemenea, este nevoie de acordul tuturor proprietarilor.
Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din municipiul Reşiţa a fost estimată că va determina o reducere a consumului de energie pentru încălzire şi limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, realizându-se o economie anuală de energie pentru încălzire de peste 40%.
Evenimentul a avut loc în prezenţa directorului general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim. “Discutăm de responsabilizarea proprietarilor, în sensul că ei trebuie să cofinanţeze proiectul, cofinanţarea fiind între 10 şi 30%, în funcţie de veniturile lor. Bineînţeles, trebuie să existe şi un indice şi o reducere a costurilor, garantat, cu minimum 40% pentru toţi locatarii, ceea ce a complicat puţin şi rolul primăriei, în ideea în care a trebuit să găsească soluţii să-i convingă să îşi dea acordul pentru începerea lucrării, la care se adaugă şi faptul că ei au fost nevoiţi să aducă dovada salarizării lor, pentru a putea să-i încadreze ca tipologie de cofinanţare”, a precizat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.
Această componentă este una pilot, doar pentru municipiile reşedinţă de judeţ, însă, pe următorul program, care va începe în această toamnă, pentru perioada 2014 – 2020, se vor aloca sume mult mai mari pentru o tipologie mai extinsă, la toate clădirile publice, care înseamnă spitale, şcoli, grădiniţe şi alte edificii, inclusiv sediile administraţiilor publice locale şi care va cuprinde toate oraşele din regiune, a subliniat Sorin Maxim.

Finanţarea nerambursabilă pentru “Reabilitare blocuri ‘Program Operaţional Regional pentru domeniul major de intervenţie 1.2 – Sprijinirea investiţiior în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe’, Str. I.L. Caragiale nr.18, 19, şi 20, municipiul Reşiţa” se acordă în cadrul axei prioritare 1 “Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” al Regio-Programul Operaţional Regional.
Fiecare regiune de dezvoltare are alocată suma de 22,80 milioane euro (finanţare din bugetul de stat şi Fondul European pentru Dezvoltare Regională) pentru proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe. Aceste finanţări pot fi accesate de autorităţile administraţiilor publice locale din municipiile reşedinţă de judeţ. AGERPRES