La Iaşi începe prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT)

filit_logo.jpgPrima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), eveniment care se va desfăşura în perioada 23-27 octombrie, se doreşte a fi “o adevărată sărbătoare” a oraşului, potrivit organizatorilor evenimentului.

Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române şi manager al festivalului, a explicat că evenimentele FILIT au fost construite pe baza a patru piloni importanţi – Bookfest, întâlnirea autorilor cu elevii şi studenţii, evenimentele de seară de la Teatrul Naţional şi Casa FILIT.
“Vor fi lucruri extraordinare, întâlniri cu mari autori, de la prânz până seara târziu. Festivalul acesta se vrea o sărbătoare a oraşului, o sărbătoare în care să fie implicaţi foarte mulţi oameni, în care să se bucure alături de noi, de invitaţii pe care îi avem, invitaţi foarte importanţi din chiar lumea literară”, a spus Dan Lungu.

Pentru preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, FILIT este un produs obţinut din sinergia instituţiilor de cultură. “Nu sunt multe astfel de momente de bucurie. Acest festival este consacrat, deşi n-a început încă. Este un proiect care, vă asigur, va avea continuitate şi susţinerea Consiliului Judeţean atât timp cât voi ocupa eu funcţia de preşedinte”, a afirmat Cristian Adomniţei. El a subliniat că Banca Naţională a României a acceptat, din primul moment, să susţină FILIT şi a anunţat că parteneriatul va fi unul de durată.

Eveniment dedicat întregii industrii editoriale naţionale şi internaţionale, la FILIT vor fi organizate zeci de evenimente, în parteneriat cu majoritatea instituţiilor educaţionale şi culturale din judeţul Iaşi, precum expoziţii de carte, fotografie şi pictură, concerte, dezbateri.
Ediţia de vineri, 25 octombrie a “Serilor FILIT” va fi una dedicată Hertei Müller. Evenimentul îl va avea ca invitat pe Ernest Wichner, director al Literaturhaus Berlin, iar moderator va fi jurnalistul Liviu Mihaiu. Cu acest prilej va fi prezentat mesajul laureatei Nobel pentru Literatură în 2009 pentru publicul festivalului şi vor fi proiectate o serie de filme inedite.
Un alt eveniment din cadrul Festivalului este “Noaptea albă a poeziei şi a muzicii”, programat la Casa FILIT tot pentru vineri, 25 octombrie, începând cu ora 23.00. Un maraton de poezie şi muzică unde ieşenii se vor întâlni cu unele dintre cele mai bune voci ale poeziei actuale. AGERPRES