La Iaşi a fost inaugurat Centrul Judeţean de Incluziune Socială

adomnitei_tineri.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a inaugurat joi Centrul Judeţean de Incluziune Socială, care a fost construit cu fonduri europene de 1,94 milioane lei. “Am avut bucuria să particip astăzi la deschiderea unui obiectiv foarte important pentru comunitatea noastră, dar mai ales pentru copiii care nu au avut o copilărie foarte fericită. Este vorba despre tinerii care împlinesc vârsta de 18 ani şi care, conform legii, trebuie să părăsească centrele de plasament. Graţie acestui proiect vor fi 250 de persoane care vor efectua cursuri de pregătire în diverse meserii. Mă aştept să obţinem cât mai multe rezultate din activitatea acestui Centru, să nu rămână mai mult forma decât fondul. Îmi doresc să fie realmente un sprijin, un instrument care să vină în ajutorul acestor copii şi să rămână o constantă că viaţa lor va fi mai bună”, a declarat Cristian Adomniţei.

Centrul Judeţean de Incluziune Socială Iaşi este un proiect realizat de către Consiliul Judeţean Iaşi prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi în parteneriat cu SC Development Training Consulting SRL. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, Axa prioritară 6, Domeniul Major de Intervenţie 6.2 “Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii” şi se va finaliza în noiembrie 2014.

Obiectivul general al proiectului este “facilitarea accesului la ocupare pentru persoanele aparţinând grupurilor vulnerabile în vederea evitării excluziunii sociale prin crearea unui centru de incluziune socială în judeţul Iaşi”. Grupul ţintă al proiectului este compus din: 250 persoane vulnerabile pe piaţa muncii, din care 130 tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecţie a copilului, 20 familii monoparentale, 20 familii cu mai mult de doi copii, 50 persoane cu dizabilităţi, 10 persoane de etnie romă, 20 victime ale violenţei domestice, precum şi 100 asistenţi sociali comunitari care formează personalul din Serviciile Publice de Asistenţă Socială ale primăriilor din Judeţul Iaşi.
Activităţile din proiect vizează înfiinţarea Centrului Judeţean de Incluziune Socială care să furnizeze, prin echipa de consilieri, servicii specializate de informare şi orientare în carieră pentru persoane vulnerabile pe piaţa muncii din Judeţul Iaşi şi formarea profesională a 130 de tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecţie socială şi a 20 de familii monoparentale sau cu mai mult de doi copii, în ocupaţiile: web designer, agent de securitate şi lucrător în comerţ.

Proiectul propune şi o componentă de seminarii sau workshop-uri destinate personalului cu atribuţii de asistenţă socială de la nivelul Serviciilor Publice de Asistenţă Socială ale primăriilor din Judeţul Iaşi.

Activităţile care se vor desfăşura în cadrul Centrului Judeţean de Incluziune Socială vor aduce un sprijin real tinerilor provenind din sistemul de protecţie, mamelor singure şi altor grupuri vulnerabile prin: servicii de informare şi consiliere profesională, grupuri de suport pentru persoanele vulnerabile, pe teme de interes, formare profesională, mediere şi asistenţă în găsirea unui loc de muncă. AGERPRES