La Cluj-Napoca s-au construit primele case pentru batranii din centrele de ingrijire

Doua locuinte pentru batrani in valoare de 400.000 de euro au fost inaugurate in Cluj-Napoca, cu sprijinul Phare si al Consiliului Judetean, care a contribuit cu 80.000 de euro.
Proiectul a fost creat pentru persoanele varstnice care sufera de diferite handicapuri si care nu se pot ingriji singuri. Seful Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Cluj, Nicoleta Brad, a explicat ca aceste doua locuinte au fost construite alaturi de Centrul de Ingrijire si Asistenta din comuna Catcau pentru ca acolo exista un teren disponibil.

“Acest proiect ofera o alternativa de viata acestor batrani. Ei au fost alesi in functie de capacitatile lor de a avea un anumit grad de independenta, de a se ingriji singuri. Batranii isi fac curat singuri, se gospodaresc, isi fac de mancare, desi alimentele, hainele, medicamentele sunt furnizate de directie”, a spus Nicoleta Brad.
Cele doua case au cate cinci camere, in care stau doua femei sau doi barbati, au cate doua bai pe hol, un living cu biblioteca, televizor si chiar calculator si o bucatarie mare, locuintele fiind dotate cu toata aparatura si mobila necesara. Intr-una din case locuiesc 10 femei, iar in cealalta 10 barbati.

Cei 20 de batrani sunt asistati de doua infirmiere si au chiar si un medic psiholog. Ei trebuie sa plateasca centrului 175 de lei lunar.

La inaugurare a fost prezent si presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, care a spus ca va propune, pentru anul viitor, suplimentarea sumelor pentru cofinantarea proiectelor europene, deoarece conducerea directiei doreste sa mai construiasca si alte asemenea locuinte.

Construirea celor doua case a inceput in noiembrie 2005 si, de o luna de zile, de cand cei 20 de batrani stau in casa, s-a observat o imbunatatire a nivelului lor de viata si a sanatatii lor psihice.
In Centrul de Ingrijire si Asistenta din comuna Catcau, in curtea caruia se afla cele doua locuinte, sunt ingrijiti alti 91 de batrani.