La Braila a fost lansata schema de investitii cu fonduri europene pentru proiectele de mediu

Lansarea regionala a schemei de investitii cu fonduri europene pentru proiectele de mediu Phare 2005 a avut loc pe 7 iunie, la Braila, in prezenta autoritatilor din toate judetele care fac parte din regiunea de dezvoltare Sud-Est.
Potrivit expertului regional pe proiecte de mediu, Catalin Floarea, obiectivul principal al schemei de investitii este asigurarea asistentei financiare pentru investitii la nivel regional in gestionarea deseurilor, protectia naturii si biodiversitate. Autoritatea contractanta pentru astfel de proiecte va fi ADR Sud- Est, care va fi si responsabila de monitorizarea si implementarea lor impreuna cu agentiile de mediu. Pentru regiunea de dezvoltare Sud-Est a fost prevazuta suma de 2,50 milioane euro contributie Phare, iar 0,834 milioane euro co-finantarea de la bugetul de stat. Suma minima pentru un proiect este de 300.000 euro, iar cea maxima de un milion euro, beneficiarul urmand sa contribuie cu 10% din valoarea totala a costurilor eligibile.

Expertul Catalin Floarea a explicat ca, in cazul in care comunitatile locale mai sarace nu au de unde da acesti 10%, se poate apela la Fondul National pentru Mediu, care poate acorda un sprijin in acest sens. Asemenea proiecte pot fi implementate de autoritatile publice locale cu pana la 50.000 de locuitori, care au responsabilitati in gestionarea deseurilor, precum si ONG-urile specializate in domeniul biodiversitatii si protectiei naturii. Daca o autoritate locala a mai implementat un astfel de proiect si are deja facut un studiu de fezabilitate, acesta nu mai este valabil, ci trebuie facut unul nou, cu actualizarea costurilor ce implica o asemenea investitie.

Expertii au spus ca solicitantii pentru asemenea proiecte de mediu pot actiona individual sau cu organizatii partenere, cum ar fi consiliile judetene sau ONG-uri cu activitati specifice in acest domeniu. Durata unui proiect este de 22 de luni si se pot obtine finantari pentru statii de pre-tratare bio-mecanica a deseurilor menajere, platforme de compostare, colectarea si transportul deseurilor municipale precum si pentru sisteme de salubritate si spatii de depozitare temporara. Cererile de finantare trebuie trimise in plic sigilat in original, fie prin posta recomandata, fie prin mesagerie expresa sau inmanate personal autoritatii de implementare, in speta ADR Sud-Est, termenul limita de depunere a dosarelor pentru proiecte de mediu fiind de 15 august.