La Braila a avut loc Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene

Braila a gazduit pe 18 iulie, in premiera, Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene (UNCJ) din Romania, ocazie cu care s-a adoptat in unanimitate proiectul de modificare a Legii cadru a descentralizarii nr.195/2006.
La intalnire au fost prezenti toti presedintii de consilii judetene din tara alesi la 1 iunie, care au discutat despre necesitatea descentralizarii administratiei locale, in contextul in care un prim pas in aceasta directie s-a facut prin introducerea votului uninominal.

Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene l-a reales in functia de presedinte pe Liviu Dragnea, presedintele Consiliului Judetean Teleorman, si a votat in unanimitate un proiect de modificare a Legii cadru a descentralizarii nr.195/2006.

“Votul uninominal al presedintilor consiliilor judetene este o premiera a administratiei publice, initiativa a UNCJR, si aceasta creeaza premisele unei descentralizari a administratiei publice. Vrem ca prin transferul catre autoritatile publice locale si, in contextul actual al procesului de descentralizare, sa se abroge termenul de competenta partajata, care este in detrimentul descentralizarii”, a declarat Liviu Dragnea.

In conditiile unui cadrul real al descentralizarii, autoritatile administratiei publice locale trebuie sa exercite componente exclusive in tot ceea ce tine de domeniul public privat, de amenajarea teritoriului, urbanism, cadastru, infrastructura de transport rutier de interes local, servicii comunitare de utilitati publice, tineret, sport, cultura, sanatate publica, invatamant, situatii de urgenta si multe alte domenii de interes local.

Liviu Dragnea a spus ca, in aceste conditii, presedintele de consiliu judetean si primarul sunt cei care numesc, sanctioneaza si dispun suspendarea, modificarea si incetarea raporturilor de munca, in conditiile legii, pentru conducatorii institutiilor si serviciilor publice din subordinea consiliului judetean, respectiv consiliului local.

Presedintele UNCJ, Liviu Dragnea, a recunoscut ca nu va fi deloc usor sa convinga reprezentantii Guvernului sa fie de acord cu acest proces de descentralizare.

“Daca Guvernul nu va dori sa initieze acest proiect legislativ, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene o vor lasa mai moale in campania pentru parlamentare. Noi dorim sa fie o solicitare colegiala, nu este o hotarare, ci un proces obligatoriu care trebuie sa se faca. Vrem o deschidere si dezvoltare a Romaniei echilibrata, nu o polarizare a veniturilor”, a adaugat Liviu Dragnea.