Klaus Iohannis: “Îmi pare rău că Băsescu, ca fost primar, nu a înţeles nimic din această descentralizare”

iohannis_klaus_mare.jpgKlaus Iohannis, primarul Sibiului şi prim-vicepreşedinte al PNL, a declarat joi, că îi pare rău că preşedintele Traian Băsescu, care a afirmat miercuri seară că legea descentralizării este o “crimă administrativă”, nu a înţeles nimic din această lege, deşi a fost primar. Întrebat în conferinţă de presă cum comentează declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, Klaus Iohannis a răspuns că e “în totală contradicţie cu părerea preşedintelui”. “Îmi pare rău că el, ca fost primar, nu a înţeles nimic din această descentralizare. Poate nu a stat suficient de mult primar ca să înţeleagă aceste lucruri şi este regretabil că preşedintele, care ar trebui, la modul general, să vadă beneficiile unei reforme, nu le vede sau nu doreşte să le vadă”, a spus Iohannis.

De asemenea, primarul Sibiului a arătat că descentralizarea nu va aduce o putere mai mare pentru “baronii locali”, ci “un pic mai multă influenţă” pentru consiliile judeţene şi primării, “iar aceasta este un lucru bun”. “Cunoaşteţi părerea mea cu baronii locali. Dacă am lua-o aşa, după influenţă şi după longevitate, aş fi eu mare baron, dar cred că nici dumneavoastră nu mă puteţi considera un baron. Treaba e că e o definiţie care a apărut cândva, în media şi s-a tot perpetuat, aproape orice primar de comună mai mare în ziua de azi e un baron local şi un preşedinte de consiliu judeţean, un mare baron local. Nu cred că trebuie să privim prin această prismă lucrurile”, a spus Iohannis în conferinţă de presă.

El a adăugat că e bine că prin descentralizare va creşte influenţa consiliilor judeţene şi a primăriilor, deoarece vor fi rezolvate la nivel local multe probleme pentru care decizia era la nivel de minister. “Da, consiliile judeţene vor avea un pic mai multă influenţă şi primăriile, iarăşi, un pic mai multă influenţă, iar ăsta e un lucru bun. De asta se face descentralizarea, fiindcă multe lucruri care până acum s-au rezolvat la nivel de minister, respectiv direcţie subordonată ministerului, acum se rezolvă direct în administraţia locală”, a menţionat primarul sibian.
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut miercuri seară, la B1tv, că prin Legea descentralizării asupra căreia Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament se dă o lovitură funcţionării instituţiilor din România, actul normativ reprezentând, în opinia sa, “o crimă administrativă”. “Avertizez public: este o crimă administrativă şi nu neapărat pentru că s-ar da peste cap funcţionarea acestor instituţii. Sigur că schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor. Vor pune alţi directori, va trece un timp până se reorganizează, dar se uită definiţia statului român. Statul român este stat unitar. Niciodată ministerele nu se vor putea lipsi de instrumentul teritorial prin care să facă, pe de o parte, control şi, pe de altă parte, să verifice implementarea politicilor care rezultă din legi. Eu vă dau scris că dacă vor face această mişcare care este antinaţională vor trebui în câteva săptămâni, în câteva luni să reînfiinţeze direcţii, pentru că ce dai baronului nu mai dai înapoi, să fie clar. Cum va face Ministerul Sănătăţii politica sănătăţii, dacă el nu mai are direcţiile din teritoriu? Pentru că sunt spitalele”, a explicat preşedintele Băsescu. AGERPRES