Judeţele Olteniei au semnat protocolul de colaborare pentru susţinerea Craiovei la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021

craiova.jpgPreşedinţii Consiliilor Judeţene a cinci judeţe – Dolj, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Olt – şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, au semnat miercuri un protocol de colaborare pentru susţinerea Craiovei în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, la eveniment participând şi primarii celorlalte patru municipii reşedinţă de judeţ din Oltenia.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat cu acest prilej că, prin semnarea protocolului, oraşul Craiova devine, practic, imbatabil în această competiţie, pentru că niciunul dintre ceilalţi contracandidaţi nu beneficiază de susţinere la nivel regional.

“Noi de mult timp ştiam că avem susţinerea tuturor celor cinci judeţe, deci practic a întregii regiuni. Azi nu am făcut decât să oficializăm această susţinerea a Craiovei în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Suntem singura regiune care s-a înscris în această competiţie, pentru că restul oraşelor merg singure. Am primit şi Ghidul candidatelor la titlu de la Uniunea Europeană, unde scrie că regiunile primesc punctaj mai mare, iar noi avem alături toate judeţele Olteniei. Cred că suntem imbatabili, pentru că ce aduc Craiova şi Oltenia nu pot aduce restul judeţelor şi îi amintesc aici doar pe Eugen Ionesco şi Constantin Brâncuşi, cunoscuţi de întreaga lume”, a declarat Olguţa Vasilescu.
Primarul Craiovei a mai afirmat că orice eveniment desfăşurat sub egida Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 se va desfăşura ori va avea ecouri în toate cele cinci judeţe din Oltenia.
Potrivit preşedinţilor CJ din Oltenia, fiecare judeţ va contribui la câştigarea acestei competiţii prin punerea în valoarea a patrimoniilor culturale şi turistice pe care le au: Portul Cultural Cetate, Castrul Roman de la Cioroiul Nou, Ansamblul “Constantin Brâncuşi”, peşterile şi turismul de aventură din Gorj, staţiunile balneoclimaterice din Vâlcea, Clisura Dunării şi statuia lui Decebal din Mehedinţi.
Olguţa Vasilescu a mai spus că, în urma consultărilor, a fost stabilit, ca simbol al regiunii, un fir de praz stilizat.

Potrivit protocolului semnat, părţile s-au angajat să colaboreze în vederea susţinerii candidaturii municipiului Craiova la titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021 prin: îmbunătăţirea imaginii municipiului Craiova şi a Regiunii Oltenia; realizarea de festivaluri, evenimente şi spectacole ce au ca scop promovarea oraşului, a regiunii şi a candidaturii în vederea participării la competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021; promovarea la nivel local, naţional şi internaţional a municipiului Craiova şi a Regiunii Oltenia; realizarea unei platforme culturale comune ce va oferi o strategie culturală unitară din punct de vedere regional; realizarea de programe ce au ca scop dezvoltarea civică şi socio-culturală a regiunii; colaborarea părţilor în ceea ce priveşte informarea cetăţenilor Olteniei cu privire la conţinutul şi beneficiile programului comunitar; sprijinirea instituţiilor publice de cultură din regiune în sensul alinierii acestora la standardele europene; stimularea potenţialilor parteneri privaţi sau publici care pot oferi suport în susţinerea candidaturii. AGERPRES