Iuliu Winkler: “Viitorul Văii Jiului ţine, în principal, de valorificarea resurselor energetice”

Viitorul Văii Jiului ţine, în principal, de valorificarea resurselor energetice ale minelor, în timp ce turismul poate fi apreciat doar ca un complement în ceea ce priveşte perspectiva economică a zonei, a declarat joi, la Deva, europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler.

“Valea Jiului are un viitor industrial şi acesta este legat de valorificarea resurselor energetice. (…) Nu aş paria pe turism în Valea Jiului, am spus-o de foarte multe ori. Potenţialul turistic nu este altceva decât un complement în cazul Văii Jiului. Sigur, trebuie să gândim diverse alternative, dar valoarea adevărată şi şansa Văii Jiului este activitatea industrială legată de valorificarea resurselor energetice”, a afirmat deputatul european.

El a anunţat că dezvoltarea zonei Văii Jiului se poate face inspira din experienţa pe care o are deja o asociaţie multidisciplinară din Alsacia, cu care inteţionează să pună în contact autorităţile, mediul economic şi Universitatea din Petroşani.

‘Valea Jiului poate să devină o Vale a Energiei. Avem un model în Alsacia, de cooperare pe baza creării unui cluster economic şi industrial în acea zonă, care a fost şi ea, una de minerit’, a spus Iuliu Winkler.

Parlamentarul european a menţionat că în zonă a fost înfiinţată o asociaţie rezultată prin cooperarea dintre mediul de afaceri, firmele şi administraţia publică locală, primăriile din regiune, Universitatea Tehnică din Belfort, rezultatul acesteia fiind dezvoltarea investiţiilor în Alsacia.

În opinia deputatului european, exemplul poate fi pus în practică şi în Valea Jiului, printr-un schimb de experienţă între cele două regiuni, activitate care se va materializa în practică în acest an. AGERPRES