IPP acuza subordonarea politica a administratiei publice locale

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a criticat initiativa guvernului de a modifica Legea 215, a administratiei publice locale, astfel incat actualii sefi ai serviciilor deconcentrate, incadrati in prezent in categoria functionarilor publici, sa fie transformati in manageri contractuali, spre a fi mai usor schimbati din functii.
Elena Iorga, director de programe IPP, a acuzat artificialitatea acestui demers, care forteaza administratia publica sa se subordoneze politicului. Una din solutiile propuse de Institut, aducerea functionarilor suspectati de implicare in campania electorala in fata comisiilor de disciplina, a fost insa respinsa de catre reprezentantii Institutului National de Administratie, care au atras atentia ca aceste comisii nu exista decat pe hartie. Mai mult, reprezentantii guvernamentali au invocat caracterul tardiv ale acestor masuri de vreme ce, potrivit Codului de conduita al functionarilor publici, abaterile in cauza sunt prescrise dupa sase luni de la constatare.

Prezent la dezbaterile organizate de IPP, senatorul Gabriel Aurel Simionescu a declarat ca, in conditiile in care interzicerea apartenentei politice ar fi o incalcare flagranta a drepturilor omului, singura rezolvare a problemei ar fi neparticiparea activa a functionarilor la viata politica.