Ioan Muraru a ramas in continuare Avocatul Poporului

Camerele reunite ale Parlamentului au acordat, pe 10 mai, un nou mandat lui Ioan Muraru, aflat in fruntea institutiei Avocatului Poporului, si l-au numit in Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pe Bogdan Mihai Chetreanu, pe locul ramas vacant in urma decesului fostului comisar Bogdan Merce.
In schimb, senatorii si deputatii au decis sa retrimita la comisiile de buget-finante reunite raportul privind audierea lui Marin Sandu, propus de PRM pentru functia de vicepresedinte al Curtii de Conturi, pe motiv de nerespectare a procedurii. Liderul deputatilor democrati, Cristian Radulescu, a sesizat faptul ca Marin Sandu nu a fost audiat si de deputati si a anuntat ca parlamentarii PD nu vor da un vot favorabil numirii acestuia. Deputatul Mihai Tanasescu, presedintele comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor a admis ca a semnat raportul in numele comisiei, dupa ce l-a consultat pe presedintele comisiei senatoriale, Varujan Vosganian, fara ca ceilalti deputati, membri ai comisiei, sa il fi audiat. Cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti, numirea lui Marin Sandu a fost amanata pentru saptamana viitoare. Numirea lui Ioan Muraru a fost sprijinita de 234 din cei 279 de senatori si deputati prezenti, iar Bogdan Chetreanu a primit 264 voturi pentru si 15 impotriva.

Ioan Muraru a fost numit in functia de Avocat al Poporului in perioada guvernarii social-democrate si a fost sustinut de reprezentantii actualei puteri pentru un nou mandat in urma unei intelegeri politice intre PSD si Alianta. In ceea ce-i priveste pe Chetreanu si Sandu, acestia au fost nominalizati de PRM, functia de vicepresedinte la Curtea de Conturi revenind acestui partid in baza negocierilor din 2000.