Ioan Mihaiu: M-au surprins neplăcut parlamentarii judeţului în cazul legislaţiei privind reorganizarea ANAF

Prefectul judeţului Bihor, Ioan Mihaiu, a declarat că este “surprins neplăcut” de parlamentarii bihoreni care au semnat pentru atacarea la Curtea Constituţională a ordonanţei privind reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

“M-au surprins într-un mod neplăcut parlamentarii de Bihor care au semnat pentru atacarea la Curtea Constituţională a ordonanţei de modificare a organigramei Finanţelor, respectiv revenirea personalităţii juridice la nivel de judeţ. Nu există judeţ care, în 2013, să nu fi criticat când s-a făcut reorganizarea, prin care, de exemplu, judeţul Bihor a pierdut cele mai bune 700 de firme din judeţ. Au venit 500 de firme înapoi, dar s-au pierdut 200 pe drum, însă acele 500 de firme nu pot beneficia de un statut aparte. Ar trebui tratate cu respect, în orice problemă pe care o au, pentru că sunt cele mai bune 500 de firme din judeţul Bihor. Şi de-a lungul anilor, ei au respectat Fiscul şi şi-au plătit dările”, a spus prefectul.

El a amintit, totodată, despre experienţa sa ca fost director al Finanţelor bihorene, din anul 2009 până în 2017. “Nu este vina colegilor din Cluj, cu care am avut o colaborare foarte bună, ci modul de organizare: nu au avut spaţiu, nu au avut personal suficient, nu au avut fonduri. Din perioada de criză, 2009 când am ajuns director până în 2013, am făcut investiţii de un milion jumate la Finanţe şi am reînnoit mai mult de jumătate din parcul auto. Din 2013 până acum, zero investiţii. Nu e vina colegilor pentru că sunt depăşiţi de probleme. Nu poţi să le dai sarcina să răspundă de şase judeţe, fără să le dai spaţiu, personal, dotare. Deci o organizare clar proastă şi care s-a reflectat în încasări în primul rând, dar şi în colaborarea cu agentul economic. Este un dezastru şi o catastrofă să pierdem mijlociii din judeţ şi să pierdem personalitatea juridică. Dacă au argumente îi rog să-mi răspundă”, a afirmat Mihaiu.

Deputatul USR Silviu Dehelean a declarat că parlamentarii opoziţiei au depus recent o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii pentru modificarea OUG nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii ANAF. “Noi am spus că proiectul acesta are nişte prevederi neconstituţionale, şi indiferent de oportunitate, câtă vreme textele sunt neconstituţionale tot trebuie sesizată Curtea. Să vedem ce declară Curtea Constituţională, după care acest proiect revine în parlament, se reia dezbaterea, se pune în acord textul legii cu Constituţia, după care se votează din nou. Deci nu văd care e problema”, a precizat Dehelean. AGERPRES