Internet gratuit cu fonduri europene în municipiul Galaţi

Locuitorii municipiului Galaţi vor avea acces gratuit la internet în mai multe zone ale oraşului, după ce Primăria Galaţi a câştigat o finanţare europeană pentru investiţii în reţelele Wi-Fi, a anunţat primarul Ionuţ Pucheanu.

Potrivit acestuia, proiectul “Reţea WiFi4EU în municipiul Galaţi”, în valoare de 15.000 euro, este destinat cetăţenilor municipiului Galaţi şi este menit să asigure accesul gratuit la Wi-Fi în spaţii publice, cum ar fi localuri ale administraţiilor publice, şcoli, biblioteci, centre medicale, muzee, parcuri publice şi pieţe.

Uniunea Europeană, prin Agenţia Executivă pentru Inovare şi Reţele (INEA), finanţează cheltuielile ce vor acoperi costurile cu echipamentele şi cu instalarea hotspoturilor Wi-Fi.

Municipalitatea gălăţeană va acoperi cheltuielile de conectivitate (abonamentul la internet), cheltuielile de întreţinere şi operare a echipamentelor timp de cel puţin trei ani şi va achita costurile aferente procedurii de cerere de candidaturi (elaborarea caietului de sarcini), operarea reţelelor necesare pentru conectivitatea la internet (extinderea reţelei) sau a echipamentelor suplimentare care nu sunt legate în mod specific de hotspoturile Wi-Fi (punctele de alimentare, mobilierul stradal).

Municipiul Galaţi va încheia un abonament pentru internet de viteză de cel puţin 30 Mbps, echivalentă cu cea a conectivităţii utilizate de municipalitate pentru nevoile sale interne.

Reţelele Wi-Fi publice deja existente se vor putea alătura iniţiativei WiFi4EU, cu condiţia să respecte principalele caracteristici ale acesteia, cum ar fi faptul că accesul trebuie să fie gratuit şi nediscriminatoriu.

Proiectul “Reţea WiFi4EU în municipiul Galaţi” va fi implementat până în luna iunie 2020. AGERPRES