Institutiile publice din Covasna sunt deficitare la acordarea de facilitati pentru persoane cu dizabilitati

Majoritatea institutiilor publice din judetul Covasna sunt deficitare la capitolul facilitati pentru persoanele cu handicap, releva un control efectuat de Inspectia Sociala.

Verificarile au revelat ca in majoritatea institutiilor lipsesc rampele de acces pentru persoanele cu dizabilitati fizice, iar cele existente nu sunt amenajate corespunzator, deoarece fie au unghiul de inclinatie prea mare, fie au balustradele mai sus de 65 de cm, asa cum prevede legea.

“Din analiza modului cum au fost realizate aceste amenajari reiese nerespectarea sau necunoasterea caracteristicilor tehnice prevazute de lege – atat de institutiile in cauza, cat si de proiectantul sau executantul lucrarii si de autoritatile care au eliberat autorizatia de constructie sau de reamenajare”, afirma inspectorul Mihaela Clej.

Inspectorii sociali au mai constatat ca in multe institutii nu exista pictograme pentru directionarea corecta a persoanelor cu handicap, nu exista pavaj tactil pentru nevazatori, iar paginile web ale acestora nu sunt adaptate pentru a putea fi accesate si de acesti oameni. In judetul Covasna traiesc aproximativ 2500 de persoane cu dizabilitati, din care aproape 300 cu deficiente somatice. AGERPRES