Inovație în Industrii cu Impact Critic în Economie și Societate (IIICES), un nou program de comunicare lansat de Oameni și Companii în luna martie

Inovație în Industrii cu Impact Critic în Economie și Societate (IIICES) este un program de comunicare despre inovațiile din industriile a căror activitate generează dezbateri, în legătură cu modul în care ele impactează economia și societatea. Programul cuprinde platforme de comunicare offline și digitale (dezbateri, conferințe, rapoarte digitale etc).

Obiectivul principal al acestui program îl reprezintă abordarea responsabilă, într-un cadru profesional, a temelor majore aflate pe agenda publică, în legatură cu impactul pe care o serie de industrii îl au în societate și economie. Toate acestea pentru înțelegerea contextului în care aceste industrii, prin modernizare și inovație, pot coexista, într-un echilibru economic-social, care să aducă valoare comunităților în viitor.

În fiecare țară, există industrii și organizații care, prin activitatea lor, au un impact considerabil asupra mediului economic și social. Iată câteva exemple: industria construcțiilor, care are impact asupra dezvoltării comunităților și a urbanizării, industria chimică, prelucrarea lemnului, care implică riscuri de mediu, la fel ca și industria extractivă sau industria materialelor de construcții (ciment, în mod special), industria electronică, cu influență tot asupra mediului, industria alimentară, a alcoolului și a tutunului, cu aspecte relevante, în privința sănătății și a sistemului medical, industria transportului, cu impact asupra mediului. Există, de asemenea, industrii foarte noi, în dezvoltare rapidă, pe al căror impact asupra societății abia începem să-l observăm: de exemplu, influența social-media și a jocurilor pe computer asupra tinerilor.

Oficiali din Parlament, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, alături de reprezentanți ai unor companii preocupate de inovație au participat la prima dezbatere din acest program. Participantii au fost de acord că descoperirile revoluționare, în special, cele din ultimii ani, au schimbat fața multor domenii și că și românii ar trebui să fie ajutați să profite de ele din plin, chiar dacă, în prezent, decalajul față de condițiile economice și sociale din alte țări pare de neegalat.

Potrivit participanților, o economie sănătoasă este bazată pe inovație, care pleacă, de fapt, de la inteligență, de care românii dau dovadă din plin, le lipsește însă inteligența instituțională, de a aplica lucrurile.

Din dezbateri s-a desprins și un nou obiectiv al programului: o mai bună comunicare cu reprezentanți ai Guvernului și ai Parlamentului, pentru a crește nivelul de interes al Executivului și Legislativului, cu privire la modul în care inovația asimilată în diferite domenii de activitate poate asigura o dezvoltare sustenabilă pe termen lung a României.

 

PREZENTAREA PROGRAMULUI “Inovație în Industrii cu Impact Critic în Economie și Societate (IIICES)”