Înfiinţarea unui Centru Cultural Italian şi dezvoltarea turismului medical – printre subiectele discutate de autorităţile ieșene cu ambasadorul italian

Înfiinţarea unui Centru Cultural Italian, dezvoltarea turismului medical şi a industriei prin cercetare, precum şi întărirea legăturilor cu Padova, oraş înfrăţit cu Iaşiul, au fost printre temele dezbătute în cadrul întâlnirii pe care o delegaţie italiană, condusă de ambasadorul Marco Giungi, a avut-o cu reprezentanţi ai municipalităţii ieşene şi ai comunităţii italiene.

Discuţiile au vizat, de asemenea, prezentarea Sistemului Italia în România (Sistema Italia), ocazie pentru dezbaterea problemelor ridicate de antreprenorii italieni.

Este o vizită care vine să întărească relaţiile economice şi culturale dintre ţările noastre. Am ascultat cu multă atenţie proiectul de dezvoltare a noii metode de promovare a Italiei în România. Mi se pare un proiect provocator şi pentru Guvernul României, care ar putea adopta o politică similară, pentru a putea promova oamenii de afaceri români în exterior. Sunt convins că vizita de astăzi va lăsa urme puternice şi că vom colabora foarte bine“, a declarat primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

“Aceasta este prima misiune oficială pe care o fac după lansarea Sistemului Italia în România. La Iaşi am găsit o realitate dinamică şi variată, cu o prezenţă italiană importantă şi diversificată, dar, mai ales, oportunităţi de dezvoltare. Am găsit modalităţi concrete de a colabora şi am identificat interese comune. Suntem siguri că aceste sinergii pe care le-am identificat vor putea deveni programe concrete de colaborare”, a afirmat ambasadorul Italiei la Bucureşti, Marco Giungi.

Din delegaţia italiană au mai făcut parte consulul onorific al Republicii Italiene la Iaşi, Novella Enrico, Ezio Peraro (Institutul Italian de Cultură), Luca Gentile (Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior), Roberto Musneci (Camera de Comerţ Italiană pentru România) şi Giulio Bertola (Confindustria România). La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai Prefecturii, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. AGERPRES