Închiderea gropii de gunoi a Slatinei intră în responsabilitatea Consiliului Judeţean

Desfiinţarea depozitului de gunoi al municipiului Slatina, care este neconform şi trebuia închis din 2007, a trecut joi în sarcina Consiliului Judeţean Olt pentru implementarea un proiect de 30 de milioane de euro având ca obiectiv crearea unui sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt.

Administratorul municipiului Slatina, Minel Prina, a declarat joi, că depozitul de deşeuri al oraşului şi terenul aferent au fost date în administraţia Consiliului Judeţean Olt, forul care este beneficiarul unui proiect ce vizează managementul deşeurilor în tot judeţul Olt, pentru a fi închis şi pentru a găsi soluţii de depozitare a gunoaielor într-o haldă ecologică.

CJ Olt va primi de la Uniunea Europeană fonduri de aproape 30 de milioane de euro pentru închiderea gropilor neconforme din judeţ şi pentru construirea unui depozit de deşeuri zonal ecologic în comuna Bălteni. Proiectul trebuie încheiat până în 2013 pentru că altfel se va pierde finanţarea. Depozitul de deşeuri din Slatina trebuia închis în 2007, dar din lipsa unei alte gropi de gunoi depozitul este folosit în continuare.

Şi gropile de gunoi ale oraşelor Scorniceşti şi Drăgăneşti trebuiau închise de anul trecut şi singurele depozite care au termen de închidere în anii următori sunt cele din Corabia şi Balş. Minel Prina a explicat că la Slatina este folosit în continuare depozitul care trebuia închis deoarece nu au existat fonduri pentru închiderea lui şi nici soluţii pentru a deşeurile în altă parte.


“Închiderea gropii de gunoi a Slatinei costă peste un milion de euro şi ştiind că există la nivel de judeţ un proiect cu finanţare europeană pentru închiderea gropilor neconforme primăria a decis să aştepte implementarea acestui proiect în loc să chletuie banii necesari pentru alte investiţii. Suntem în proces cu Garda de Mediu, dar am explicat că nu avem de unde da banii aceştia, nu avem ce face apoi cu deşeurile şi mai ales oricum groapa va fi închisă cu ajutorul proiectul al cărui beneficiar este CJ Olt. Trebuie să se facă în curând licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de închidere a gropii de gunoi din Slatina şi sperăm ca apoi, în scurt timp, într-adevăr să fie rezolvată problema unei noi halde de gunoi şi atunci să scăpăm şi noi de probleme”, a conchis Minel Prina. Groapa de gunoi a Slatinei se întinde pe 40.000 de metri pătraţi de teren, la intrare în oraş, în zona industrială. AGERPRES