Încep manifestările anuale “Aurul Negru – Tradiție și continuitate în Moinești”

moinesti_bai.jpgPe 1 noiembrie, de la ora 16.00, va avea loc la Biblioteca municipală din Moinești cea de a treia ediție a manifestărilor anuale dedicate istoriei petrolului în zona Moinești. În cadrul evenimentului vor fi prezentate materiale multimedia, documente, hărți și fotografii de epocă, informații care atestă îndelungata tradiție a exploatării aurului negru în această zonă.

Cronica începe în 4 octombrie 1440, dată la care un anume boier Fane Poru donează moșia Lucăcești (astăzi cartier al municipiului) “în dreptul Păcurii” mănăstirii Bistrița. Mărturiile despre exploatarea țițeiului pe aceste meleaguri sunt însă cu mult mai îndepărtate, urme ale acestui “aur negru” fiind descoperite în vasele culturii de tip Cucuteni (mai mult de 6000 de ani vechime) descoperite în situl arheologic de pe Dealul lui Ghindaru, aflat la doar trei kilometri de centrul municipiului Moinești.

La simpozion vor participa lideri din industria petrolului, profesori și ingineri de specialitate din cadrul Colegiului Tehnic Gigore Cobălcescu și vor fi discutate “istorii” petrecute de-a lungul anilor. Mai mult decît atît, în cadrul simpozionului va fi difuzat filmul documentar “Patriarhii Petrolului”, autor cineastul Florin Lupancu.

Oaspeții prezenți la eveniment vor fi deasemenea invitați să viziteze și expozițiile permanente de fotografie “Moineștiul de altădată” și “Cronica exploatării aurului negru” – panotate în holul central al primăriei municipiului Moinești.

Expoziția anuală de artă fotografică “Ancestral și actual pe plaiurile Moineștiului”

Vineri 1 noiembrie, de la ora 17.00, va avea loc vernisajul expoziției de artă fotografică “Parcul Băi Moinești – alaltăieri, ieri și astăzi”, cuprinzînd lucrări ale artistului fotograf Dragoș Țiței din Moinești. Evenimentul va avea loc la galeriile MansArta de la Biblioteca municipiului Moinești, în prezența autorului și a oficialităților locale.

Vor fi panotate fotografii de epocă ale Parcului Băi (a cărui existență este atestată încă din secolul XIX) descoperite de-a lungul timpului în arhive și colecții particulare, precum și fotografii de ieri și de astăzi ale acestui loc de destindere și relaxare care a suferit transformări uimitoare în ultimii doi ani, ca urmare a implementării unui proiect cu finanțare europeană.

Aceste două noi manifestări din cadrul Proiectului de Promovare Turistică a municipiului Moinești se derulează în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie 2013.