În Sălaj au fost realizate primele ghiduri de arhitectură pentru mediul rural

Primele ghiduri de arhitectură ce îşi propun să îi sprijine pe cei care doresc să construiască în mediul rural, păstrând spiritul aşezărilor, prin conservarea tradiţiilor şi a peisajului cultural existent, au fost realizate, recent, de un grup de arhitecţi pasionaţi de acest domeniu, cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (CCAJS). Ghidurile de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural din “Zona Meseş” şi “Zona Sălaj” au fost editate de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR).

Obiectivul esenţial al acestui ghid este păstrarea nealterată a spiritului aşezărilor în care sunt propuse proiectele şi creşterea calităţii vieţii, dar cu conservarea tradiţiilor şi a peisajului cultural existent, acestea fiind, de fapt, chiar resurse pentru dezvoltarea durabilă în mediul rural“, spun, în prefaţa lucrării ce vizează zona Meseş, autorii acesteia.

La aceste realizări editoriale au contribuit arhitecţii Flaminiu Taloş, Andrada Tarţa, Diana Cadar, ca autori, Grupul Rural al OAR, arhitectul Diana Taloş în calitate de coordonator şi Ioan Augustin Goia, consultant ştiinţific.

Rostul acestor ghiduri, după cum scriu autorii lor, este “de a furniza un instrument de lucru locuitorilor din mediul rural, autorităţilor locale, investitorilor, proiectanţilor şi consultanţilor implicaţi în procesul de elaborare a unor regulamente de construire în mediul rural”. ”Ghidul îşi propune să fie un set de reguli uşor de aplicat, cu exemple clare, inclusiv de tipul ‘aşa da’ sau ‘aşa nu’, care să faciliteze alegerea modelelor adecvate de către cei ce vor să construiască în mediul rural. În acelaşi timp, ghidul intenţionează să uşureze activitatea echipelor de proiectare/consultanţă în alegerea configuraţiilor, a materialelor şi a tehnologiilor necesare construirii în mediul rural, fie că vorbim despre proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, despre elaborarea documentaţiilor de urbanism sau despre simple intervenţii cu finanţare exclusiv private”, conform autorilor.

Ambele ghiduri sunt ilustrate cu numeroase fotografii realizate pe teren, alături de schiţe ale arhitecţilor. Ghidurile în format tipărit se distribuie gratuit prin CCAJS. De asemenea, pot fi descărcate gratuit de pe site-ul OAR. AGERPRES