În premieră în România, panourile de afişaj electronic din staţiile RAT Timişoara sunt alimentate cu energie regenerabilă

panou_voltaic.jpgPrimăria Timişoara a implementat, în premieră în România, un proiect-pilot la nivelul sistemului de transport public şi siguranţa circulaţiei în oraş, care prevede amplasarea de surse de energii regenerabile (energie verde) pentru alimentarea panourilor de afişaj electronic din staţiile RATT şi a dispozitivelor de semnalizare rutieră.

‘Beneficiile noului sistem constau în faptul că sunt echipamente pe bază de energii regenerabile, care nu poluează, consumul de energie electrică este zero, funcţionând cu energie solară, pentru instalare nu e nevoie de branşament la curent, nu este distrus carosabilul, trotuarul sau spaţiile verzi pentru conectarea la reţeaua de curent electric şi se elimină numărul mare de cabluri de alimentare’, a declarat marţi viceprimarul Adrian Orza.

Astfel, opt staţii ale mijloacelor de transport în comun au fost dotate cu celule fotovoltaice. Acumulatorul inclus în sistemul fotovoltaic asigură o rezervă de 72 de ore de funcţionare neîntreruptă în condiţii de luminozitate redusă.

Unghiul de înclinare este de 25 de grade pentru a nu reţine zăpada, toate panourile au fost orientate spre sud pentru a capta cantitatea cea mai mare de energie solară, iar gradul maxim de încărcare cu energie este în lunile de vară la ora 12.00.

Un sistem fotovoltaic care include celule fotovoltaice, suport, acumulatori, elemente de siguranţă şi toate celelalte dotări a costat circa 10.000 lei, cu termen de garanţie de doi ani şi durată de funcţionare de 25 de ani în condiţii de eficienţă maximă. AGERPRES