În comuna nemţeană Pipirig a fost sfinţită o nouă biserică

Duminică, dis de dimineaţă, uliţele satului satului Boboieşti, din comuna nemţeană Pipirig, au fost luate cu asalt de mulţimea venită să ia parte la un eveniment religios de o înaltă încărcătură şi trăire duhovnicească. Au plecat de acasă cu noaptea în cap pentru a prinde un loc cît mai aproape de scena anume pregătită pentru săvîrşirea Sfintei Liturghii, după ce a fost oficiată slujba de sfinţire a Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” .

ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, însoţit de un impresionant sobor de preoţi diaconi, au oficiat sluba de sfinţire a Bisericii cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din satul Boboiesti, comuna Pipirig. Între invitaţii de vază s-au numărat prefectul Mihai Archip, Mircea Pintilie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, primarii localităţilor din zonă.

După sluba de sfinţire a Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, ÎPS Teofan, împreună cu întreg soborul de preoţi şi diaconi, a binecuvîntat mulţimea îndrepîndu-se spre scena pe care, simbolic, a asemuit-o unei biserici, pe care a împodobit-o cu multe icoane şi obiecte de cult, loc în care s-a săvîrşit Sfînta Liturghie. Trecerea prin altar, de către toţi enoriaşii, a durat pînă tîrziu, după miezul nopţii.

“Sînt foarte bucuros că am avut şansa să paticip la un aşa eveniment religios, de o profundă trăire creştinească. Rar ai ocazia să iei parte la o astfel de slujbă, a fost foarte frumoasă. Vremea a ţinut cu noi, ploaia a început după ce lumea a întrat în biserică ori la masă. Avem relaţie foarte bună cu preoţii din cele 6 parohii cîte sînt în toată comuna Pipirig. Biserici avem mai multe, dacă le luăm în calcul şi pe cele aflate în construcţie. Una se ctitoreşte acum în satul Leghin, mai e şi cea de la Stînca, care se va sfinţi luna viitoare. Cum spuneam, avem o bună colaborare cu toţi preoţii, desfăşurăm multe acţiuni în comun, mai ales în problematica socială. De altfel, în Serviciul de asistenţă din cadrul primăriei avem şi un preot”, a declarat Marcel Prună, primarul comunei Pipirig.

Acesta a adăugat că, de cînd este primar, din 2008, anual a alocat cîte 5000 lei pentru fiecare parohie din comună. “Acum cu sfinţirea, Parohia Boboieşti a trebuit să o ajutăm cu mai multe. Erau de terminat nişte lucrări. La această biserică se lucrează de 15 ani, nu a fost sfinţită pînă acum. E cheltuială mare, care se simte mai tare pe timp de criză”.

Primarul Marcel Prună le-a transmis cu această ocazie locuitorilor comunei Pipirig că în scurt timp vor fi rezolvate cele mai stringente probleme ale comunităţii. “E drept că acum nu sînt bani la bugetul local, dar să sperăm vor veni şi vremuri mai bune, ca să putem finaliza investiţiile începute. Mă refer la asfaltarea drumului de la Boboieşti, de la guvern am primit, anul trecut, numai 2 miliarde lei vechi şi apoi nu ne-au mai dat nimic. Mai avem în atenţie şi alte investiţii. Este, în primul rînd, vorba de podul distrus de inundaţii, lucrăm acum la el ca să nu ne prindă iarna cu el stricat. O altă investiţie la care trebuie să înceapă lucrările este blocul ANL, în valoare de 2 milioane de euro, care va avea 32 spaţii locative. El va fi construit în centrul civic, pe locul vechiului sediu al primăriei, care a fost demolat. Avem de realizat şi o bază sportivă multifuncţională, este aprobată finanţarea din anul 2008, dar nu s-a dat drumul la bani. Mai e de amenajat şi parcul din centrul comunei. În program avem mai multe investiţii, bani să fie”.