Impozit de 0,5% pe clădiri, la bugetul local, pentru firmele din parcurile industriale orădene

calculator_impozite.jpgConsilierii locali din Oradea au decis joi ca firmele din parcurile industriale ale oraşului să plătească, de la 1 iulie, un impozit pe clădirile în care funcţionează. Conform primarului Ilie Bolojan, în lipsa noii scheme de sprijin pentru aceste firme, pe care ar fi trebuit să o adopte Guvernul, forul local orădean a aprobat o facilitate la plata impozitului pe clădiri care constă în reducerea la 0,5% din cuantumul anual al acestuia, sumă ce va fi plătită la bugetul local.

“Aprobarea impozitului de 0,5 % pe an înseamnă că noi, oricum, trebuia să stabilim un impozit pentru că guvernul nu a anunţat ce va face din data de 1 iulie când expiră actuala schemă de sprijin. Ar fi fost normal să anunţe ce se va întâmpla. Societăţile comerciale din parcul industrial din Oradea vor plăti un impozit de 0,5% la bugetul local. Este anormal ca într-un oraş, pe o clădire, o companie situată în afara parcului să plătească un impozit local, dar dacă este situată într-un parc industrial să plătească impozit la bugetul de stat,” a declarat primarul Ilie Bolojan, după şedinţa Consiliului Local Oradea.

Primarul Bolojan a declarat că impozitul de 1,5% pe clădiri aplicat oricăror construcţii, şi pe care firmele din parcurile industriale, sunt nevoite să-l plătească, are “nişte efecte perverse” deoarece elimină total orice fel de facilitate pe care România şi autorităţile locale o puteau acorda prin parcurile industriale. “Acest lucru duce la scăderea atractivităţii României ca ţară, pentru că parcurile industriale şi facilităţile din parcuri erau o pârghie prin care statul român şi autorităţile locale atrăgeau investiţii în România în competiţia cu ţările vecine. Este o măsură care ne afectează autonomia locală, pentru că nu ne mai permite să acordăm facilităţi, ne limitează capacitatea de a duce o politică locală, de a atrage investiţii”, a precizat Bolojan.

Consilierii municipali orădeni au aprobat, de asemenea, solicitarea a două companii care şi-au finalizat investiţiile, Faist Mekatronic şi Salesianer. Potrivit directorului Parcului Eurobusiness, Delia Ungur, cele două firme care au solicitat achiziţionarea terenurilor ca urmare a finalizării obligaţiilor de investiţie în parcul industrial, dispun de aproape patru hectare, suma de cumpărare fiind estimată la 230.000 de euro, cu TVA.

Un grup de 41 de firme rezidente din Parcul Industrial Eurobusiness i-au solicitat, miercuri seară, premierului Victor Ponta, într-o scrisoare deschisă, “modificarea de urgenţă” a prevederilor fiscale referitoare la impozitarea clădirilor din parcurile industriale, în scopul scutirii de impozitul de 1,5%. AGERPRES