Harghita: Aproape 500 de cereri de finanţare depuse în cadrul PNDR 2014-2020, estimate la 105 milioane de euro

Aproape 500 de cereri de finanţare au fost depuse până acum, în Harghita, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, valoare estimată a acestora ridicându-se la circa 105 milioane de euro.

Programul PNDR 20114-2020 a debutat în judeţul Harghita sub bune auspicii, până la această dată fiind depuse 496 de cereri de finanţare, în valoare totală nerambursabilă de 150,65 milioane de euro. O parte din aceste cereri de finanţare au fost evaluate, iar o parte sunt încă în procesul de evaluare-selectare, urmare a derulării procedurilor şi lansărilor sesiunilor de depunere de proiecte recente“, a precizat, pentru AGERPRES, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Harghita, dr. Ioan Hîrb.

Potrivit sursei citate, cele mai multe proiecte, respective 103, vizează investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole, urmate de cereri depuse pentru obţinerea de sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale sau proiecte depuse de autorităţile publice locale pentru investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică.

De asemenea, au fost depuse proiecte şi pentru acordarea de sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, “care permite diversificarea activităţilor fermierilor sau membrilor gospodăriilor agricole, prin practicarea de activităţi neagricole, în vederea creşterii veniturilor şi creării de alternative ocupaţionale”.

Dr. Ioan Hîrb a spus că se pot desfăşura activităţi turistice care furnizează servicii agroturistice de cazare sau servicii turistice de agreement şi alimentaţie publică sau se pot desfăşura activităţi privind furnizarea de servicii medicale sau sanitar-veterinare.

În această perioadă, sunt deschise mai multe sesiuni de depunere de proiecte, cu termene de finalizare în acest an sau anul viitor.

Informaţiile furnizare de conducerea Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rusale Harghita mai arată că în judeţ au fost depuse în vederea finanţării prin submăsurile Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 un număr de 3.496 de proiecte , din care au fost selectate 2.955 de proiecte şi au fost încheiate contracte de finanţare pentru 2.791 de proiecte în valoare totală de 162,308 milioane de euro. AGERPRES