Guvernul pune in aplicare reforma administratiei publice centrale

Guvernul a discutat un Plan de Actiune pentru reorganizarea si restructurarea administratiei publice centrale, a anuntat Oana Marinescu, Purtatorul de Cuvant al Guvernului.
“Guvernul a considerat ca obiectivele de integrare au fost indeplinite, de aceea se poate realiza reforma administratiei publice centrale”, a declarat Oana Marinescu.

Primul-ministru Tariceanu a subliniat necesitatea transformarii Ministerului Integrarii Europene in Ministerul Dezvoltarii Regionale, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

“Aceasta modificare este impusa de obiectivele prioritare odata cu aderarea, respectiv absorbtia fondurilor si gestionare lor, astfel incat Romania sa recupereze decalajele fata de celelalte state membre” a declarat Oana Marinescu.

In cadrul sedintei, Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a prezentat o propunere privind reducerea numarului de secretari de stat din ministere cu peste 30%. Decizia premierului a fost determinata de faptul ca unii ministri, care ar fi trebuit sa propuna reducerea numarului de secretari de stat din aparatul propriu, in medie cu o treime, nu au facut acest lucru, a explicat Oana Marinescu, Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

Cifrele propuse de premierul Tariceanu prevad urmatoarele reduceri a posturilor de secratri si subsecretari de stat din cadrul ministerelor:

– reducerea, de la opt la patru, la Ministerul Afacerilor Externe;

– reducerea, de la trei la doi, la Ministerul Integrarii Europene;

– reducerea, de la cinci la trei, la Ministerul Finantelor Publice;

– reducerea, de la trei la doi, la Ministerul Justitiei;

– reducerea, de la trei la doi, la Ministerul Apararii Nationale;

– reducerea, de la sapte la patru, la Ministerul Administratiei si Internelor;

– reducerea, de la sase la trei, la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale;

– reducerea, de la sapte la trei, la Ministerul Economiei si Comertului;

– reducerea, de la trei la doi, la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor;

– reducerea, de la patru la trei, la Ministerul Agriculturii;

– reducerea, de la patru la trei, la Ministerul Transporturilor;

– reducerea, de la patru la trei, la Ministerul Educatiei si Cercetarii;

– reducerea, de la trei la doi, la Ministerul Culturii;

– reducerea, de la patru la trei, la Ministerul Sanatatii;

– reducerea, de la doi la unu, la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei;

– reducerea, de la sase la patru, la Secretariatul General al Guvernului;

– reducerea, de la sase la trei, la Cancelaria Primului-ministru;

– mentinerea unui secretar de stat la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul si la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor.

Ministerele trebuie sa propuna solutii pentru reorganizarea interna si pentru modificarea actelor normative care le reglementeaza activitatea, avand in vedere reducerea numarului de demnitari, a mai spus Oana Marinescu.

Purtatorul de Cuvant al Guvernului a aratat ca Planul de actiune pentru reforma administratiei publice centrale are in vedere limitarea cheltuielilor cu salariile din sistemul bugetar, pentru anul 2007, la maximum 5,5% din PIB. Ministerele trebuie sa prezinte solutii pentru limitarea cheltuielilor cu salariile la acest procent pana la 15 august.

In ceea ce priveste reorganizarea agentiilor subordonate Cancelariei Primului-ministru si Secretariatului General al Guvernului, termenul fixat pentru prezentarea solutiilor de restructurare este de 15 august, iar pentru aparatul de lucru al Guvernului, sfarsitul lunii august, a aratat Oana Marinescu.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a aratat ca pana la sfarsitul lunii septembrie ministrii trebuie sa propuna masuri privind restructurarea si reorganizarea aparatelor ministerelor, avand in vedere necesitatea delegarii de competente catre autoritatile locale.

In ceea ce priveste restructurarea si reorganizarea institutiilor care sunt in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea ministerelor, ministrii de resort trebuie sa faca propuneri pana la jumatatea lunii august. (Un material de MARIANA SEMCU)