Gunoaiele din Satu Mare vor fi transportate, temporar, in alte judete

Deseurile din judetul Satu Mare vor fi transportate, momentan, in gropile amenajate din judetele vecine, pana la realizarea gropii ecologice.

Purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Satu Mare, Ciprian Fabian, a declarat miercuri ca din cauza faptului ca in judet nu exista gropi ecologice de depozitare, iar conform prevederilor HG 349/2005 pana la 16 iulie 2009 trebuie inchise toate spatiile de depozitare neautorizate, primarii au primit liste cu depozitele autorizate din judetene invecinate, urmand sa transporte acolo deseurile.

Masura este temporara pana cand la nivel judetean se va implementa proiectul “Management regional al deseurilor urbane si ecologizarea rampelor de deseuri din judetul Satu Mare”. Proiectul prevede crearea in aproximativ un an a unui sistem modern de colectare a deseurilor din toate localitatile judetului, selectarea lor si amenajarea unei gropi ecologice judetene.

Sistemul de colectare deseurilor va fi format dintr-un depozit central, in comuna Doba, doua statii de transfer, la Carei si Negresti-Oas, patru microstatii de transfer si 146 de puncte de colectare. Capacitatea de depozitare va fi de 2.175.733 mc, fiind previzionate 108 locuri de munca.