Galaţi: bani europeni pentru promovarea culturii transfrontaliere

Consiliul Judeţului Galaţi, în parteneriat cu Consiliul Raional Cahul din Republica Moldova, a organizat, marţi, sesiunea de închidere oficială a proiectului “Promovare culturală comună – mijloc de dezvoltare a cooperării euroregionale la Dunărea de Jos”, o iniţiativă dedicată promovării valorilor culturale transfrontaliere în cadrul Euroregiunii “Dunărea de Jos”.

Proiectul, în valoare de peste 167.000 de euro, dintre care aproape 150.000 de euro contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene, iar peste 17.500 de euro cofinanţarea a fost finanţat prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013.

Prin implementarea acestui proiect pe parcursul a 12 luni, Consiliul Judeţului(CJ) Galaţi şi partenerul său, Consiliul Raional Cahul, au urmărit susţinerea cooperării euroregionale prin promovarea, în comun, a patrimoniului cultural al tuturor regiunilor membre ale Euroregiunii “Dunărea de Jos” şi prin creşterea implicării în viaţa publică a minorităţilor etnice din aceste regiuni.

Potrivit preşedintelui CJ Galaţi, Eugen Chebac, principalele obiective realizate prin acest proiect au fost organizarea şi desfăşurarea Festivalului Interetnic, a Caravanei de promovare culturală a Euroregiunii “Dunărea de Jos”, dar şi realizarea unei baze logistice performante formate dintr-un sistem de sonorizare şi lumini pentru scenă necesară organizării de evenimente publice de mare amploare.

La rândul lui, preşedintele Consiliului Raional Cahul, Avram Micinschi, a subliniat faptul că prin astfel de proiecte transfrontaliere se reconfirmă relaţiile de prietenie şi de colaborare între partenerii din cele trei ţări, promovarea culturală reciprocă fiind unul dintre pilonii care susţin Euroregiunea ,,Dunărea de Jos”. AGERPRES