Gabriela Firea propune triplarea amenzilor minime pentru proprietarii de terenuri care nu le curăţă de ambrozie

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a propus triplarea amenzilor minime pentru proprietarii de terenuri care nu le curăţă de ambrozie. Propunerea a fost făcută la un Comandament care a avut loc la Primăria Capitalei şi la care au participat factorii responsabili cu implementarea planului de măsuri privind combaterea ambroziei pe teritoriul Bucureştiului.

“Acum putem direct, începând cu acest Comandament, să propunem şi să adoptăm împreună măsura ca la începutul sezonului cald, când agenţii constatatori, agenţii agricoli şi reprezentanţii primăriilor de sector, în momentul identificării acestor terenuri pe care creşte ambrozia, după somaţie şi notificare, să aplice direct cuantumul maxim al amenzilor prevăzute de lege pentru aceste tipuri de contravenţii. (…) Pentru persoanele fizice e un minim de 750 de lei şi avem un maxim de 5.000 de lei. Aşa cum spuneam, somaţie, notificare şi direct amenda maximă 5.000 de lei pentru persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice, avem acum un minim de 5.000 de lei şi un maxim de 20.000 lei. La fel, somaţie, notificare şi direct cuantum maxim. În paralel cu această hotărâre (…) propunerea mea este să transmitem în scris rugămintea Guvernului de a modifica Legea 62/2018 privind combaterea ambroziei şi HG 707 de anul trecut, astfel încât să putem tripla minimum de la fiecare categorie. Practic, pentru persoanele fizice minimum să fie 2.250 de lei, iar în cazul persoanelor juridice minimum să fie 15.000 de lei”, a precizat Gabriela Firea.

Ea a subliniat că trebuie gândite măsuri mai dure. “Nu sunt omul care să fie adeptul amenzilor sau măsurilor coercitive sau să ne îndreptăm agresiv împotriva populaţiei sau a agenţilor economici, dar câtă vreme deţinătorii de terenuri, fie că sunt în proprietate sau în administrare, nu iau în serios că avem din ce în ce mai mulţi români care suferă de aceste alergii la ambrozie înseamnă că legea nu e suficientă”, a afirmat Firea.

Prefecţii din Bucureşti şi Ilfov au spus că susţin iniţiativa primarului.

Consilierul municipal ALDE Tudor-Tim Ionescu este de părere că atâta timp cât orice persoană sancţionată, conform unui ordin de la Ministerul Finanţelor, poate plăti în 15 zile jumătate din minimul amenzii orice demers întreprins e aproape inutil.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu a arătat că în Delta Văcăreşti pe 7 hectare din 34 este ambrozie. În context, Gabriela Firea a menţionat că în Delta Văcăreşti nu se poate interveni, pentru că a fost dată în administrarea unui ONG de Ministerul Mediului.

Directorul Direcţiei de mediu, Simona Popa, a spus că s-au inventariat vara aceasta 223 de terenuri aflate în administrarea instituţiilor subordonate CGMB, iar pe 14 s-a identificat ambrozie. Ea a menţionat că pe şapte s-a intervenit în august – septembrie, iar pe restul se va acţiona săptămâna viitoare.

Firea a menţionat că aproape jumătate din suprafaţa Capitalei reprezintă terenuri private, exceptând parcurile, grădiniţele publice, aliniamentele, bulevardele. Ea a spus că în Bucureşti s-au dat 43 de avertismente şi nouă amenzi pentru neeradicarea ambroziei.

Edilul a informat că sunt 347 de terenuri identificate cu ambrozie de primarii de sector. “Vom depune la Guvern propunerile venite din partea celor care au intervenit la Comandament. Mai avem o idee – să se prevadă în legislaţie ca acolo unde nu e identificat proprietarul terenului curăţarea de ambrozie să se poată realiza de autoritatea locală, dar să se poată cuantifica acele cheltuieli şi să fie considerate cheltuieli eligibile”, a adăugat Firea. AGERPRES