Functionarii publici afiliati la Cartel Alfa ameninta cu proteste

Sindicalistii din administratia publica, afiliati la Cartel Alfa, ameninta cu mitinguri in toata tara, pichetari ale sediilor prefecturilor pe 20 octombrie, iar pe 8 si 9 noiembrie a sediului Parlamentului, cerand un salariu mediu net de 1.400 de lei si anumite sporuri.
Valer Suciu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala (FNSAPL), a declarat, marti, ca nu este multumit de oferta facuta de Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP), pentru ca aceasta nu contine niciuna din propunerile facute de liderii sindicali.

Sindicalistii au cerut sporuri specifice functiei publice, precum sporul de dispozitiv de 25%, sporul de fidelitate intre 5 si 20 de procente, sporul de confidentialitate de 15%, prima de vacanta, alocatia de hrana. De asemenea, sindicalistii vor ca salariul mediu net care este in prezent de 650 de lei sa creasca la 1.400 de lei.

Suciu afirma ca proiectul elaborat de ANFP mentine discriminarile actuale intre diferitele categorii de functionari publici si nu permite ca acesti functionari sa mai poata desfasura si alte activitati, in prezent fiindu-le interzis.

Liderul sindical a precizat ca asteapta noi semnale de la autoritati, iar in cazul in care aceste semnale nu vor veni functionarii publici vor iesi in strada pe 20 octombrie in toata tara, pichetand sediile prefecturilor, iar pe 8 si 9 noiembrie vor veni la Bucuresti pentru pichetarea Palatului Parlamentului.

Pe de alta parte, functionarii publici din cadrul Aliantei Sed Lex vor hotari, saptamana viitoare, actiunile la care vor recurge, nemultumiti fiind de majorarea salariala de 14 la suta, propusa de expertii Bancii Mondiale si cei ai Comisiei Mixte, sindicalistii solicitand un salariu mediu net de 1. 250 de lei.

Vicepresedintele Sed Lex, Ionela Jianu, a declarat ca sindicalistii considera inacceptabila propunerea de crestere a salariilor cu 14 procente, atat timp cat Alianta a cerut ca salariul mediu net sa fie de 1.250 de lei din 2007, in prezent fiind de 500-600 de lei.

“Anul trecut am cerut majorare salariala cu 50 la suta, anul acesta nu ne-am mai fixat un procent, am cerut salariu mediu net de 1.250 de lei, la care sa se adauge diverse sporuri”, a precizat Ionela Jianu.

La inceputul lui noiembrie 2005, mai mult de 2.000 de functionari publici au protestat la Bucuresti, iar in 10 noiembrie, in jur de 45.000 de sindicalisti s-au aflat in greva de avertisment. Greva generala a fost amanata atunci, dupa ce sindicatele si Guvernul au semnat un acord privind majorarea salariilor si promovarea unor masuri legislative in domeniu. (Un material de Ionut Caluschi)