Functionarii din Primaria Timisoara nu accepta pierderi salariale

Cei circa 500 de angajati ai Primariei Timisoara nu accepta ca veniturile lunare sa le scada prin noua lege a salarizarii si se pregatesc de greva.

Tiberiu Negrei, vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala (FNSAPL) si presedinte al Sindicatului Liber al Salariatilor din Primaria Timisoara, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca proiectul noii legi a salarizarii ii nemultumeste pe bugetarii din administratia publica locala, deoarece aceasta, in esenta ei, nu urmareste decat diminuarea, incepand cu trimestrul IV al acestui an, a veniturilor salariale cu 15%, iar in anul 2010, inghetarea salariilor la nivelul lunii decembrie 2009.

“Daca proiectul de lege va trece si motiunea (depusa de PNL si UDMR – n.r.) nu va fi adoptata, angajatii din intregul sector bugetar se vor confrunta cu o diminuare a veniturilor salariale. Prin urmare, legea trebuia sa se numeasca “de diminuare a veniturilor din sectorul bugetar si nu de stabilire a unui sistem unitar de salarizare”, a spus Negrei. Liderul sindical spune ca nemultumirile sunt foarte mari, mai ales ca niciun amendament depus de FNSAPL la Guvern nu a fost preluat in proiectul de lege, din acest moment, functionarii publici considerand ca se poate trece, oricand, la actiuni de protest, care vor fi stabilite la nivel de Federatie.

Tiberiu Negrei considera ca Executivul a mintit cand a afirmat, in repetate randuri, in mass-media, ca veniturile nu vor scadea, deoarece functionarii publici aveau recunoscute doua suplimente prin hotarari judecatoresti, la nivel national, iar noua lege le va abroga. “Este o minciuna vizavi de nediminuarea veniturilor, deoarece in Statutul functionarilor publici erau prevazute doua suplimente recunoscute de instante, in toata tara, iar acestea vor fi abrogate, odata cu adoptarea noii legi. Or, exemplu mai concret de diminuare a veniturilor salariale, nu poate fi”, a argumentat liderul sindical nemultumirea bugetarilor din primarii.

In ceea ce priveste un eventual val de disponibilizari in randul salariatilor din administratia publica locala, Tiberiu Negrei spune ca nu este de acord cu o astfel de masura si nu se accepta nici obligarea bugetarilor de a-si lua concediu fara plata, cate zece zile pe luna, din luna noiembrie, deoarece este o masura ce contravine Codului Muncii si Constitutiei. “Vom fi pusi in fata faptului implinit si sa ne aparam membrii nostri de sindicat, care vor fi atinsi de aceste prevederi abuzive”, a declarat vicepresedintele FNSAPL. Potrivit lui Negrei, ultima speranta a bugetarilor ramane votul pozitiv al parlamentarilor in favoarea motiunii de cenzura privind proiectul noii legi a salarizarii.