FSPAR propune ca funcţionarii să nu mai fie suspendaţi din funcţie dacă sunt trimişi în judecată

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor “Pro Administraţie” din România (FSPAR), Silvia Moldovan, a declarat că se impune modificarea în regim de urgenţă a Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarului public, astfel încât acesta să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie şi să nu mai fie suspendat din funcţie în cazul trimiterii sale în judecată.

“În conformitate cu prevederile legale în vigoare, funcţionarii publici sunt suspendaţi din funcţie în cazul trimiterii în judecată pentru comiterea unei infracţiuni, în mod discriminatoriu şi neconstituţional, neputând beneficia de prezumţia de nevinovăţie. Astfel, până la finalizarea procesului şi dovedirea nevinovăţiei, aceştia nu-şi pot asigura existenţa pentru ei şi familiile lor, fapt ce provoacă adevărate drame, cum ar fi pierderea locuinţelor, pierderea familiei, îmbolnăvirea acestora (…) Pentru preîntâmpinarea unor astfel de situaţii, Federaţia Sindicatelor ‘Pro Administraţie’ din România solicită modificarea în regim de urgenţă a Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarului public”, a arătat Silvia Moldovan.

Liderul FSPAR a subliniat că, deşi în final funcţionarul poate fi declarat nevinovat, suspendarea din funcţie îi poate aduce atingere dreptului la imagine. AGERPRES