Fostii proprietari ai imobilelor nationalizate sunt nemultumiti de pachetul legislativ in domeniu

Reprezentantii Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS) si-au declarat insatisfactia fata de prevederile privind despagubirile acordate fostilor proprietari de imobile prin pachetul legislativ in domeniu asupra caruia Guvernul urmeaza sa isi asume raspunderea in Parlament saptamana viitoare.
Ei au criticat, in cadrul unei dezbateri organizate la sediul Grupului de Dialog Social, initiativa de creare a Fondului Proprietatea, care va include active de la societati cu capital de stat si la care vor primi actiuni cetatenii ale caror locuinte au fost confiscate abuziv in perioada comunista, ce nu vor putea fi despagubiti in natura. “Proprietarul primeste un risc in locul proprietatii si ar trebui asigurate despagubiri echitabile. Nu este respectata Conventia Europeana a Drepturilor Omului si nu putem sa dam proprietarului un bilet la loterie”, a afirmat presedintele APDAS, Maria Theodoru.

Proprietarii au sustinut ca toate vanzarile de imobile facute in baza Legii 112/1996 au fost ilegale, precizand ca vor merge in instanta pentru a dovedi acest lucru, apeland chiar la justitia europeana de la Strasbourg. Propunerile de modificare a Legii 10/2001 sunt de asemenea respinse, la dezbatere mai multi avocati specializati in domeniul restituirilor notand diverse aspecte pe aceasta tema cu intentia de a le inainta spre analiza forurilor abilitate.

Prezent la dezbatere, Dragos Neacsu, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, a incercat sa-i lamureasca pe membrii APDAS cu privire la pachetul legislativ aprobat de Guvern, dand asigurari ca proprietarii nu ar trebui sa fie nemultumiti de propunerile facute, pentru ca se urmareste realizarea unui act reparatoriu prin acest demers legislativ.

Guvernul a aprobat la 1 iunie proiectul de lege pentru reglementarea juridica a proprietatii, ce stabileste constituirea fondului “Proprietatea” din active ale aproximativ 100 de societati din domeniile transporturilor, comunicatiilor, energetic, petrolier, financiar-bancar, precum si din creante ale statului roman asupra unor tari africane si asiatice.

Valoarea totala a activelor care vor fi transferate la Fondul Proprietatea se ridica la aproximativ 4,5 miliarde euro, aceasta limita urmand a fi variabila, in functie de valoarea despagubirilor acordate sub forma de actiuni la noul fond.